SHANTOM
Πολυχώρος Πολιτισμού & Τεχνών
Σμάρω Στεφανίδου-Λήδα Shantala
Τριπόλεως 35Α , 152 31 Κ. Χαλάνδρι
τηλ. 210-6717529ΑFRO-CONTEMPORARY FUSION 

african dance 2

Afro-contemporary fusion

με τη Λασκαρίνα Φεγίσσα

Eκτονωθείτε και εξερευνήστε την αυθόρμητη, πρωτόγονη κίνηση, σε ένα μείγμα αφρικάνικων χορών, σύγχρονων χοροθεραπευτικών τεχνικών και αυτοσχεδιασμού


Ο χορός στην Αφρική

Η μουσική, όπως και ο χορός, μεταφράζουν την απόλυτη επικοινωνία ανθρώπου και φύσης, αλλά παραμένουν και ο πιό σύντομος δρόμος επικοινωνίας από άνθρωπο σε άνθρωπο.
Μέσα στην αφρικανική κουλτούρα, ο χορός συνδέεται με τις βασικές αρχές που διέπουν την καθημερινή ζωή της κοινότητας. Είναι χοροί που απελευθερώνουν το σώμα αλλά και το συναίσθημα, γιατί χρησιμοποιούν πολύ το στέρνο, περιοχή όπου εγκλωβίζεται η συναισθηματική φόρτιση.
Η επαφή των γυμνών πελμάτων με τη γη ανανεώνει την ενέργεια, αποβάλλοντας τις εντάσεις και κάθε τι το αρνητικό, χαρίζοντας ευεξία και ψυχική ισορροπία.
Οι δυτικοί ερευνητές, παρατηρώντας τους χορούς αυτούς στα αφρικανικά χωριά, διαπίστωσαν οτι έχουν θεραπευτικές ιδιότητες, και έτσι σήμερα τους χρησιμοποιούν για θεραπείες ψυχοσωματικές (χοροθεραπεία,μουσικοθεραπεία κλπ).
Ο χορευτής γίνεται ένα με το ρυθμό και έχει άμεση επαφή με το μουσικό στα κρουστά (djembe). Η ταύτιση αυτή τον κάνει να ξεχνά την καθημερινότητά του και κάποια στιγμή μπορεί και να τον οδηγήσει σε ένα άλλο επίπεδο συνειδητότητας.

Τι είναι ο Afrο-contemporay χορός

Η ανάγκη του δυτικού ανθρώπου να ξανασυνδεθεί με την φύση, να νιώσει τον εσωτερικό πρωταρχικό παλμό του και να αγκαλιάσει τα βασικά ένστικτα του, τον σπρώχνει όλο και περισσότερο στην εξερεύνηση της αφρικάνικης κουλτούρας. Σε όλες τις περιοχές και παραδόσεις της Αφρικής ο χορός και η μουσική παίζουν πρωταρχικό ρόλο στην καθημερινότητα των ανθρώπων. Κάθε περιοχή και χώρα έχει τον δικό της τρόπο έκφρασης, την δική της παράδοση και το δικό της κινησιολογικό λεξιλόγιο. Στο μάθημα αυτό στόχος μας δεν είναι να μάθουμε χορογραφίες και παραδοσιακούς χορούς της Αφρικής, αλλά με εργαλεία της κουλτούρας της όπως το άνοιγμα του στέρνου και της λεκάνης, η γείωση μέσω των γυμνών πελμάτων, ο ρυθμός, μαζί με εργαλεία της δυτικής κουλτούρας όπως ο σύγχρονος χορός και ο αυτοσχεδιασμός, το παιχνίδι, θα εξερευνήσουμε την ρίζα της εσωτερικής μας κίνησης, με στόχο να αποδομήσουμε κάθε τεχνική, φτάνοντας στην πρωτόγονη κίνηση, την ελεύθερη κίνηση. Θα έρθουμε πιο κοντά στην φύση χρησιμοποιώντας συμβολισμούς από τα ζώα αλλά και της ανθρώπινης καθημερινότητας.

Το μάθημα απευθύνεται σε όλους ανεξαρτήτως ηλικίας ή εμπειρίας σε οποιοδήποτε είδος χορού. (Αν έχετε πρόβλημα στη μέση ή στα γόνατα να μιλήσουμε πρώτα) Περιλαμβάνει εξοικείωση με τον ρυθμό, ζέσταμα, ενδυνάμωση, παιχνίδι, αυτοσχεδιασμό, ομαδική δημιουργία χορογραφιών και τέλος διατάσεις και αποθεραπεία.

Λασκαρίνα Φεγίσσα

Λασκαρίνα Φεγίσσα Γεννήθηκε το 1981 στην Αθήνα από πατέρα αιθιοπικής καταγωγής και μητέρα ελληνικής. Αποφοίτησε από την Επαγγελματική Σχολή Ραλλού Μάνου το 2003. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια σύγχρονου χορού, flamenco, tango, Brazilian, African. Αργότερα ασχολήθηκε με τοπικούς χορούς της Ανατολικής Αφρικής. Από το 2013 σπουδάζει Χοροθεραπεία μέσω Πρωτόγονης ‘Έκφρασης στο Atelier du Geste Rythme. Διδάσκει κλασικό σύγχρονο χορό και μουσικοκινητική. Συνεργάστηκε με ομάδες χορού και θεατρικές ομάδες. Θέλοντας να κατανοήσει καλύτερα τις ρίζες της (Δύση-Αφρική) αποφάσισε να ‘παντρέψει’ τον αφρικάνικο χορό με τον σύγχρονο, διδάσκοντας το μάθημα Afro-contemporary fusion. Επίσης, έχοντας βαθιά γνώση της αφρικάνικης κουλτούρας, εμπνέεται από τη φιλοσοφία και τη χορευτική έκφραση πολλών περιοχών της αφρικανικής ηπείρου.
Τελευταία ενημέρωση της σελίδας: 14 Σεπτεμβρίου 2017