SHANTOM
Πολυχώρος Πολιτισμού & Τεχνών
Σμάρω Στεφανίδου-Λήδα Shantala

Τριπόλεως 35Α & Ευβοίας, 152 31 Κ. Χαλάνδρι
(στάση ΜΕΤΡΟ "Χολαργός", γραμμή 3) τηλ. 210-6717529ΑΡΩΜΑΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

 κείμενο της Κατερίνας Παπακωνσταντίνου


  Τι είναι η αρωματοθεραπεία;
 
Η αρωματοθεραπεία είναι μιά «ολιστική» μορφή θεραπείας. Αντιμετωπίζει δηλαδή τον άνθρωπο ως «όλον» και όχι ως ένα σύνολο από συμπτώματα. 
 
Τα αιθέρια έλαια
  Αιθέρια έλαια Η αρωματοθεραπεία στηρίζεται στη χρήση των αιθερίων ελαίων, που βγαίνουν με απόσταξη από τα φύλλα, τους μίσχους, το ξύλο, τον καρπό και τις ρίζες διάφορων φυτών και βοτάνων. Η χρήση των βοτάνων για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες είναι γνωστή στον άνθρωπο από τις αρχές της εξέλιξής του και στις μέρες μας γίνεται εκτεταμένη εργαστηριακή έρευνα για τις ιδιότητες και τις χρήσεις των αιθερίων ελαίων τους. ΄Εχει αποδειχθεί, π.χ., πως όλα τα αιθέρια έλαια είναι εξαιρετικά αντισηπτικά και βακτηριοκτόνα, και ανάλογα με το είδος τους έχουν κατευναστικές, καταπραϋντικές,αναλγητικές, απεκκριτικές κλπ... ιδιότητες.
Τα αιθέρια έλαια αποκαλούνται συχνά «οι ορμόνες των φυτών», και είναι πολύ συμπυκνωμένα. Απαιτείται μιά τεράστια ποσότητα φυτικής ύλης για να παραχθεί μιά ελάχιστη ποσότητα αιθέριου ελαίου. Γι’αυτό, χρησιμοποιούνται πάντα σε διάλυση μέσα σε ένα φυτικό λάδι-βάση ή καλλυντικό παρασκεύασμα για το πρόσωπο ή το σώμα.
  Πώς δρά η αρωματοθεραπεία
  Η αρωματοθεραπεία είναι πολύ δραστική και ανακουφιστική σε διάφορα προβλήματα και καταστάσεις του οργανισμού μας γιατί - όπως έχει ήδη αποδειχθεί εργαστηριακά – τα αιθέρια έλαια είναι απλύ τις πολύ λίγες ουσίες που μπορούν να διαπερνούν το δέρμα μας και να εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος και της λέμφου, και από εκεί διανέμονται στα διάφορα σωματικά συστήματα. Με άλλα λόγια, η εξωτερική, ακίνδυνη χρήση των αιθερίων ελαίων μπορεί να επιδράσει εσωτερικά, για να αποτοξινώσει ή να αποκαταστήσει τη λειτουργία διαφόρων εσωτερικών οργάνων.
  Μορφές αρωματοθεραπείας
  Η κύρια μορφή αρωματοθεραπείας είναι το μασσάζ, και απευθύνεται σε πολλά επίπεδα: σωματικό, συναισθηματικό, νοητικό. Η έμπειρη παρέμβαση του αρωματοθεραπευτή πάνω στο σώμα, ανακουφίζει από μυϊκούς και ρευματικούς πόνους, «πιασίματα», πονοκεφάλους, ημικρανίες κλπ. Από την άλλη, το άρωμα του προσεκτικά επιλεγμένου αιθέριου ελαίου ή μείγματος ελαίων, χαλαρώνει ή τονώνει, ανάλογα με το ζητούμενο, επιδρώντας ευεργετικά στη διάθεση, επειδή το αιθέριο έλαιο, μέσω της όσφρησης, επικοινωνεί κατευθεών με το αρχέγονο τμήμα του εγκεφάλου, που συνδέεται με υποσυνείδητες μνήμες, αναμνήσεις και συναισθήματα.

Εισπνοές Εκτός από το μασσάζ, που πρέπει να γίνεται από έμπειρο αρωματοθεραπευτή, υπάρχουν και άλλες, πιό απλές μορφές αρωματοθεραπείας, για ατομική χρήση στο σπίτι σας. Αυτές είναι: τα ποδόλουτρα/χειρόλουτρα για ανακούφιση από την κούραση και τους πόνους, τα λουτρά για χαλάρωση ή τόνωση, οι εισπνοές για ανακούφιση από κρυολογήματα και συνάχι, αλλά και για καθαρισμό του προσώπου, καθώς και η χρήση των αιθερίων ελαίων μέσα σε φυτικά προϊόντα-βάσεις για την παρασκευή μοναδικών καλλυντικών για το πρόσωπο και το σώμα, που να ταιριάζουν στο δικό σας τύπο δέρματος, στις δικές σας ανάγκες και στις δικές σας οσφρητικές απαιτήσεις.
Και, ας μην το ξεχνάμε, μπορείτε να βελτιώσετε την ποιότητα του χώρου σας, καίγοντας αιθέρια έλαια για τον αρωματισμό ή την απολύμανση του αέρα του σπιτιού, αλλά και για να «επιδράσετε» στη διάθεση των παρευρισκομένων, χρησιμοποιώντας, ανάλογα, κεφαλικά, ηρεμιστικά, αναζωογονητικά κλπ.. αιθέρια έλαια. Μπορείτε επίσης να τα χρησιμοποιήσετε κατά τη διάρκεια του διαλογισμού: το λιβάνι, λόγου χάριν, έχει την ιδιότητα να εμβαθύνει την αναπνοή, υποβάλλοντας έτσι μιά πιό βαθειά διαλογιστική κατάσταση.
  ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ 
 
. Εισαγωγή στην αρωματοθεραπεία

Σε ένα εισαγωγικό σεμινάριο αρωματοθεραπείας μαθαίνουμε:
  • την ιστορία της αρωματοθεραπείας και τον τρόπο παραγωγής των αιθερίων ελαίων
  • τις κύριες ιδιότητες των αιθερίων ελαίων που χρησιμοποιούνται στην αρωματοθεραεία
  • τις πιό κοινές παθήσεις και τα αιθέρια έλαια που χρησιμοποιιούνται για ανακούφισή τους
  • τον τρόπο παραγωγής μειγμάτων για την περιποίηση του σώματος και του προσώπου: γαλακτώματα, σαμπουάν, αφρόλουτρα, λάδια μασσάζ κλπ....
  • άλλους απλούς τρόπους για χρήση των αιθερίων ελαίων: εισπνοές, κομπρέσες, ποδόλουτρα/ χειρόλουτρα, αρωματισμός χώρων κ.λ.π.

Διάρκεια:
ένα Σαββατοκύριακο, από 10.00 έως 18.00 (με μία ώρα διάλειμμα). Σύνολο: 18 ώρες.

  Β. Ενεργειακή αρωματοθεραπεία
 

Στο σεμινάριο αυτό θα προσεγγίσουμε τα αιθέρια έλαια ως ζωντανούς οργανισμούς, ως «προσωπικότητες», και θα προσπαθήσουμε να βρούμε τρόπους προσέγγισης και επικονωνίας σε νευρο-ενεργειακό επίπεδο. Θα καλυφθούν τα παρακάτω θέματα:

  • Αιθέρια έλαια και η επίδρασή τους στα νευροενεργειακά κέντρα (τσάκρας)
  • Σχέση αιθερίων ελαίων/κρυστάλλων/κραδασμικών ιαμάτων και η επίδρασή τους στα τσάκρας και τα όργανα που ελέγχονται από αυτά.
  • Αρωματοθεραπεία και εναρμόνιση των Πέντε Στοιχείων. Κατάταξη των αιθερίων ελαίων σε Γιν και Γιανγκ. Χρήση αιθερίων ελαίων και hydrosols για την εναρμόνιση της δράσης των Πέντε Στοιχείων και των οργάνων που ελέγχονται από αυτά.
  • Αρωματοθεραπεία και βελτίωση του περιβάλλοντος κατοικίας και εργασίας. Τρόποι χρήσης αιθερίων ελαίων και hydrosols σαν «γιατρικά Feng Shui» για την εναρμόνιση ή ενεργοποίηση συγκεκριμένων χώρων του σπιτιού ή του γραφείου ή για την τόνωση των λεπτοφυών επιδράσεων που αναφύονται από την κάθε συγκεκριμένη κατεύθυνση.

Διάρκεια:
ένα Σαββατοκύριακο, από 10.00 έως 18.00 (με μία ώρα διάλειμμα). Σύνολο: 18 ώρες.
Προϋπόθεση συμμετοχής: η ολοκλήρωση του εισαγωγικού σεμιναρίου αρωματοθεραπείας.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ
Το Εισαγωγικό σεμινάριο μπορεί να γίνει και μόνο του. Το σεμινάριο Ενεργειακής αρωματοθεραπείας μπορούν να παρακολουθήσουν μόνον όσοι έχουν ήδη κάνει το εισαγωγικό.

Χαρίστε στον εαυτό σας ένα υπέροχο μασσάζ αρωματοθεραπείας.
Τηλεφωνείστε στη γραμματεία για ραντεβού.
Τελευταία ενημέρωση της σελίδας: 1 Aυγούστου 2015