Tο
1985 η Λήδα επέστρεψε στην Ελλάδα. Επέστρεψε, τρόπος του λέγειν, γιατί εκείνα τα χρόνια η ζωή της μοιραζόταν ανάμεσα σε Ελλάδα και Ινδία, όπου περνούσε ακόμη πολλούς μήνες κάθε χρόνο εμβαθύνοντας τις γνώσεις της με τους δασκάλους της.
Οι
πρώτες εμφανίσεις
Με την επιστροφή της λοιπόν, εισήγαγε στη χώρα μας τον ινδικό χορό Μπάρατα Νάτυαμ, σε ένα ρεσιτάλ που οργάνωσε η Ινδική Πρεσβεία στο Πολιτιστικό Κέντρο Αθηνών. Ακολούθησε ένα ακόμη στο θεατράκι του Πάρκου Ελευθερίας, που προκάλεσε κι αυτό μεγάλο ενδιαφέρον. ΄Ηταν μόνον η αρχή.
Το
Κέντρο Mandiram
Το ίδιο έτος ίδρυσε το «Πολιτιστικό Κέντρο Μάντιραμ», έναν πρωτοπόρο για την Ελλάδα χώρο πολύ-πολιτισμικού χαρακτήρα. Εδώ η Λήδα μετέφερε, επί σχεδόν είκοσι χρόνια, την πλούσια εμπειρία και τις γνώσεις της μέσα από μαθήματα Μπάρατα Νάτυαμ και γιόγκα, εμψυχώνοντας επίσης ομάδες επικοινωνίας και θεραπείας μέσω του χορού και της τέχνης, γεφυρώνοντας τη σύγχρονη γνώση και τις μεθόδους της δυτικής επιστήμης με θεραπευτικές και πνευματικές πρακτικές πανάρχαιων πολιτισμών. Το Κέντρο Μάντιραμ, που από το 2003 μετέφερε τις δραστηριότητές του στον Πολυχώρο Πολιτισμού και Τεχνών Shantom, φιλοξενεί τη μοναδική στη χώρα μας επαγγελματική σχολή ινδικής χορευτικής τέχνης στη θεωρία και πρακτική.
Το
Χοροθέατρο
Το 1987 η Λήδα ίδρυσε το «Χοροθέατρο Λήδα Shantala», μέσω του οποίου μεταφέρει σε χοροθεατρική πράξη τις διαπολιτισμικές της έρευνες. Το Χοροθέατρο έχει παρουσιάσει μέχρι στιγμής 13 παραστάσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχει συνεργαστεί με διακεκριμένους Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες. Οι παραστάσεις αμιγώς κλασικού ινδικού χορού έδωσαν σιγά-σιγά τη θέση τους σε σύνθετα θεάματα, όπου ο Μπάρατα Νάτυαμ συνυπάρχει με το σύγχρονο χορό, και η ίδια η Λήδα όλο και περισσότερο διεκδικεί τον τίτλο μιάς πλήρους ερμηνεύτριας.
Η Λήδα δεν έχασε ποτέ την επαφή της με τις ρίζες του χορού, πραγματοποιώντας κάθε χρόνο ταξίδια τουλάχιστον 2 μηνών στην Ινδία για να ανανεώνει και να εμπλουτίζει τις γνώσεις της και για προσωπική της καλλιέργεια αλλά, και για τις παραστάσεις της, συνεργαζόμενη επί ίσοις όροις πιά με τους πρώην δασκάλους της.
Πολύπλευρη πολιτιστική δραστηριότητα
Η Λήδα έχει χορέψει, διδάξει, δώσει διαλέξεις, σεμινάρια,συνεργαζόμενη με πολλούς φορείς και οργανισμούς ανά τον κόσμο: Ελλάδα: «Κέντρο Μάντιραμ», Ελληνοαμερικανικό Κολλέγιο, Πάντειο Πανεπιστήμο, Διεθνές
Ευρωπαϊκό Κέντρο Δελφών, Shantom κ.ά. Γαλλία: «Les amis de Font d Iziere», «Centre Mandapa» Ινδία: «Abhinayia Sudha» και « Bharat Kalachar » (Μαντράς), «Indira Gandhi National
Centre for the Arts » (Δελχί) και «Sadhana Kendra» (Ρισικές)
Έχει επιμεληθεί τη χορογραφία θεατρικών παραστάσεων όπως ο «Ιππόλυτος» του Εθνικού
Θεάτρου για την Επίδαυρο, οι «Τρωάδες» στην παράσταση του Γιάννη Τσαρούχη που
παρουσιάστηκε στις Διεθνείς Συναντήσεις Αρχαίου Δράματος των Δελφών τον Ιούνιο
του 1985 κ.ά.
Συνεχίζει με ζήλο να ταξιδεύει στα πέρατα της γης
(όπως το ταξίδι της στους Παπούα της Νέας Γουινέας, στη Μυανμάρ, στο Βιετνάμ, στην Κούβα, στο Περού),
αναζητώντας νέες πηγές έμπνευσης για μια αυθεντική και πρωτότυπη καλλιτεχνική δημιουργία πέρα από σύνορα.
Shantom
To 2003, αποπεράτωσε ένα όνειρο ζωής, το Shantom,τριώροφο υπερσύγχρονο πολιτιστικό κτίριο στο Χαλάνδρι,
που στεγάζει πλέον όλες της τις δραστηριότητες και απορροφά όλη της την ενέργεια. Εκεί τα μαθήματα, εκεί οι παραστάσεις, εκεί η οργάνωση σεμιναρίων και εκδηλώσεων....
Σε όσους απορούν πώς μπορεί να συνδυάζει το θέατρο και τη γιόγκα, την τέχνη του θεάματος και την εσωτερική αναζήτηση, απαντά πως για κείνην τα δύο αυτά αποτελούν δύο συστατικά του ίδιου δρόμου και έχουν τον ίδιο στόχο:
«Αυτό
που με τρέφει είναι η τέχνη και η δημιουργία. Για να γνωρίσω τον εαυτό μου και να πάω εκεί που θέλω, αυτό γίνεται μέσα από την τέχνη»
Τέλος
(προς το παρόν!)
Δείτε βίντεο-συνέντευξη της Λήδας Shantala (Σεπτ. 2012) εδώ: