Πολυχώρος Πολιτισμού & Τεχνών
Σμάρω ΣτεφανίδSHANTOMου-Λήδα Shantala

Τριπόλεως 35Α & Ευβοίας, 152 31 Κ. Χαλάνδρι
(στάση ΜΕΤΡΟ "Χολαργός", γραμμή 3) τηλ. 210-6717529"Ο ΧΟΡΟΣ ΤΩΝ ΕΦΤΑ ΠΕΠΛΩΝ"

ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ

ΑΝΑΤΟΛΙΤΙΚΟΥ ΧΟΡΟΥ

ΚΑΙ ΧΟΡΕΥΤΙΚΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ

με τη

Ma Prabhu Ερασμία


ΚΥΡΙΑΚΗ 2 Νοεμβίου 2008 ώρα 11.00 -19.30

Η Ma Prabhu Ερασμία είναι στην Ελλάδα για λίγες μόνον εβδομάδες κάθε φορά, και με την ευκαιρία αυτή, έρχεται να δώσει σεμινάρια στο Shantom.
Την καλωσορίζουμε με πολλή αγάπη.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ για όσους έχουν παρακολουθήσει κάποιο από τα προηγούμενα:

Τα σεμινάρια της Ερασμίας είναι συμπληρωματικά αλλά αυτοτελή. Το περιεχόμενό τους είναι εν μέρει ίδιο (ασκήσεις βάσης, που χρειάζεται κανείς περισσότερες από μία επαναλήψεις για να εμπεδώσει) και εν μέρει διαφορετικό (υπάρχει τόσο μεγάλη ποικιλία ασκήσεων με τον ίδιο στόχο, που δεν υπάρχει λόγος να επιλέγει κανείς πάντα την ίδια). Εξ άλλου η Ερασμία πάντα λέει πως εμπνέεται τη μορφή που θα πάρει το κάθε σεμινάριο από τη δυναμική της ομάδας, που φυσικά κάθε φορά είναι διαφορετική...

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ

Μέσα από διάφορους ρυθμούς και χορούς από τη Μέση Ανατολή, την Αφρική και όχι μόνον, μέσα από σούφικο ρυθμικό τραγούδι συγχρονισμένο με κινήσεις και με στροβιλισμούς, μέσα από τεχνικές χαλάρωσης και στοιχεία κινητικού διαλογισμού όπως τα δίδασκε ο Osho (διαλογισμός κουνταλίνι, δυναμικός διαλογισμός, διαλογισμός Nataraj), επιχειρείται ένα ολιστικό ξύπνημα του σώματος από μέσα προς τα έξω, μιά εξισορρόπηση των τεσσάρων στοιχείων (φωτιά, αέρας, γη και νερό), με στόχο την απελευθέρωση των αναστολών και τη μνήμη του αρχέγονου χορού που όλοι έχουμε μέσα μας και καλούμαστε να ανακαλέσουμε, γιατί μόνον έτσι θα μπορέσουμε να κινηθούμε ελεύθερα και να χορέψουμε εκφραστικά.
H Ma Prabhu Ερασμία επικεντρώνεται ειδικά στον ανατολίτικο χορό για συγκεκριμένους λόγους. Οι κινήσεις του χορού αυτού, όλο χάρη, γλυκύτητα και χαρά της ζωής, ρέουν διαδοχικά μέσα από τα ενεργειακά κέντρα, συνδέοντας τη γη και τον ουρανό. Καθώς τα διαφορετικά είδη ενέργειας συγκεντρώνονται από την περιφέρεια προς το κέντρο μας (το «χάρα» όπως ονομάζεται στις ανατολικές φιλοσοφίες), την πηγή της ζωής, υποδαυλίζεται μιά φωτιά η οποία ανοίγει και φωτίζει τις ζωτικές δυνάμεις, εναρμονίζοντας, εξισορροπώντας τις θηλυκές και αρσενικές ενέργειες, τις εσωστρεφείς και τις εξωστρεφείς. Δημιουργείται έτσι ένας χώρος όπου η εξωτερική τεχνική καλεί τον εσωτερικό χορό να αποκαλυφθεί, εκεί όπου «ο χορευτής μπορεί να χαθεί και μένει μόνον ο Χορός» - ένας χώρος όπου μπορεί να συμβεί η εμπειρία της ευδαιμονίας, της σιωπής και της πληρότητας του Είναι.
Η γνωριμία με τον ανατολίτικο χορό είναι μιά ανακάλυψη της γλυκύτητας και της αθώας ροής ενός αρχαίου και φυσικού τρόπου κίνησης, ένας τρόπος εξισορρόπησης σώματος, καρδιάς και πνεύματος. Όπου υπάρχει αθωότητα, ανοίγει ο δρόμος για το Ένα.
Σε ποιούς απευθύνεται
Σε άνδρες καιγυναίκες, αρχάριους και προχωρημένους μαθητές χορού, σε επαγγελματίες και δασκάλους χορού, αλλά και ανθρώπους που δεν έχουν καμιά προηγούμενη εμπειρία, και καλούνται να ανακαλύψουν το χορευτή μέσα τους. Με λίγα λόγια σε όλους!

Ma Prabhu Ερασμία

Η Ma Prabhu Ερασμία γεννήθηκε στην Κρήτη. Σπούδασε θέατρο στη Δραματική Σχολή του Θάνου Τράγκα, κλασικό τραγούδι στο Εθνικό Ωδείο, μπαλέτο στη σχολή Ραλλούς Μάνου και στο Παρίσι και την τέχνη του ανατολίτικου χορού από Αιγύπτιους δασκάλους. Άρχισε μιά λαμπρή σταδιοδρομία ως χορεύτρια, περιοδεύοντας σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή και κερδίζοντας πολλά διεθνή βραβεία. Όμως τα εγκατέλειψε όλα όταν γνώρισε τον Ινδό δάσκαλο Sri Osho, που άνοιξε γι’αυτήν νέες προοπτικές. Έκτοτε ακολουθούσε το δάσκαλό της στις μετακινήσεις του στην Αμερική και στην Ινδία και έζησε κοντά του πολλά χρόνια- ώς το θάνατό του.
Ο Osho, που αγαπούσε πολύ το χορό, την παρότρυνε να ξαναρχίσει την τέχνη της, δίνοντάς της όμως μιά πνευματική διάσταση, πλουτισμένη από την εμπειρία της στο διαλογισμό και τις διάφορες θεραπευτικές μεθόδους. Έτσι τώρα η τέχνη του χορού είναι γι’αυτήν διαλογισμός και εσωτερική έκσταση – κάτι που βάζει σε εφαρμογή όποτε εμφανίζεται επί σκηνής – σε επιλεγμένους πάντα, μη-εμπορικούς χώρους.

Με το ίδιο σκεπτικό πλησιάζει και τη διδασκαλία. Το ζητούμενο δεν είναι απλά η διδασκαλία κάποιων βημάτων, η απόκτηση τεχνικής, αλλά η ουσία του γιατί και πώς χορεύει κανείς,τι αντιπροσωπεύει ο χορός. Όλα τα άλλα θα έρθουν αργότερα, εάν κανείς επιθυμεί να προχωρήσει. Γιατί εάν προχωρήσει στην εκμάθηση της τεχνικής χωρίς ο χορός να είναι εσωτερική έκφραση, τότε και η πιό λαμπερή τεχνική είναι στείρα και ανούσια.

Όταν διδάσκει, τα μαθήματά της δεν είναι ποτέ ίδια το ένα με το άλλο, γιατί αντιλαμβάνεται το ιδιαίτερο δυναμικό της κάθε ομάδας και των μελών που την απαρτίζουν, τα δυνατά και αδύνατα σημεία του καθένα, σε συνδυασμό με την ενέργεια του χώρου, και φροντίζει να προσαρμόζει σ’αυτήν το περιεχόμενο του μαθήματος.

Σήμερα η Μά Πραμπού Ερασμία μοιράζει το χρόνο της ανάμεσα στην Ιταλία και την Ινδία, όπου περνάει όλο το χειμώνα της στη σχολή που δημιούργησε στη Γκόα (στη νοτιοδυτική ακτή της χώρας). Σύντομες είναι πιά οι επισκέψεις της στην Ελλάδα, για να δώσει σεμινάρια σε παλιούς και νέους μαθητές.

ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Στη μέση θα υπάρχει ένα μεγάλο διάλειμμα. Προσφέρουμε τσάϊ, καφέ και χυμό, εάν θέλετε φέρτε κάτι ελαφρύ μαζί σας να τσιμπήσετε. ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Επειδή στο σεμινάριο θα γίνουν κάποιες ισχυρές τεχνικές εσωτερικού καθαρισμού, για την μεγαλύτερη αποτελεσματικότητά τους, προτείνουμε θερμά να αποφύγουμε εντελώς τις ζωικές τροφές (κρέας, ψάρι, πουλερικά, αβγά κλπ...) για τούτη τη μέρα
.
Φέρτε μαζί άνετα ρούχα χορού (όχι σφιχτά τύπου τζην κλπ...), οι γυναίκες σαλβάρι ή κολλάν χωρίς πόδια και φούστα και, εάν έχετε, ένα μαντήλι ή εσάρπα για τους γοφούς. Παπούτσια δεν χρειάζονται.
Το σεμινάριο ΘΑ ΑΡΧΙΣΕΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΣΤΗΝ ΩΡΑ ΤΟΥ. Σας παρακαλούμε να είστε εδώ πριν τις έντεκα για να αλλάξετε κ λπ...! Μετά το σεμινάριο θα ακολουθήσει συζήτηση.
ΚΟΣΤΟΣ - ΠΡΟΕΓΓΡΑΦΗ

Το σεμινάριο στοιχίζει 90 ευρώ

ΕΚΠΤΩΣΗ 15 ευρώ για όποιον προεξοφλήσει έγκαιρα ώς την Τετάρτη 29 Οκτωβρίου στη γραμματεία του Shantom ή με κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό (τηλεφωνήστε μας στο 210-6717529.


Αρχική Λήδα Shantala | Σύντομο Bιογραφικό | Χοροθέατρο | Ταξίδια | Αρχική Shantom | Γιόγκα | Iνδικός χορός
Χοροθεραπεία | Ενοικίαση αιθουσών | Τα ΝΕΑ μας | Μαθήματα | Εβδομαδιαίο πρόγραμμα| Σεμινάρια |
Εναλλακτικές θεραπείες
| Εκδηλώσεις | Οδηγίες πρόσβασης | Sitemap | Credits | Home


Τελευταία ενημέρωση της σελίδας: 24 Οκτωβρίου 2008