SHANTOM
Πολυχώρος Πολιτισμού & Τεχνών
Σμάρω Στεφανίδου-Λήδα Shantala

Τριπόλεως 35Α & Ευβοίας, 152 31 Κ. Χαλάνδρι
(στάση ΜΕΤΡΟ "Χολαργός", γραμμή 3) τηλ. 210-6717529KUNG FU

 διδάσκει ο Χρήστος Τερζίδης

Η δυναμική ενέργεια του Κουνγκ Φου για το νέο άνθρωπο

(κείμενο του Χρήστου Τερζίδη)

Δυνατό σώμα, ήρεμος νους, συγκεντρωμένη ενέργεια, αυτοπεποίθηση, στοχευμένη δράση. Είναι σημαντικό η άσκηση με το Κουνγκ Φου να αρχίζει από νωρίς. Θα αποφευχθούν έτσι πολλές δυστοπίες, αποπροσανατολισμός, απογοήτευση και απομόνωση. Χρειαζόμαστε τον τρόπο για να έρθουμε σε επαφή με την πηγή δύναμης μέσα μας για να ανοίγουμε δρόμους, εκεί όπου όλα φαίνονται κλειστά και σκοτεινά, προβάλλοντας με ποιότητα το προσωπικό όραμα και την προσωπική θέση - ακόμα και σε ένα περιβάλλον αρνητικό. Το Κουνγκ Φου καλλιεργεί όλο το εύρος της κίνησης, μυικής και ενεργειακής, μέσα από ασκήσεις διατάσεων, ενδυνάμωσης σωματικής και αναπνευστικής, στάσεις ισορροπίας που εμπνέονται από κινήσεις ζώων (δράκος, τίγρη, πούμα, λιοντάρι, αετός, γερανός…), πολεμικές χορογραφίες με και χωρίς όπλα (κοντάρι, μαχαίρι, σπαθί) και νοητικές ασκήσεις για ψυχική ισορροπία. Ο ασκούμενος αποκτά έτσι ευλυγισία, ελαστικότητα και τη δύναμη της εκούσιας χαλάρωσης και αφαίρεσης των ανούσιων "θέλω». Αυτό του παρέχει τη δύναμη να οχυρώνεται απέναντι σε κάθε αρνητική εσωτερική και εξωτερική επίδραση και επίθεση, μεταλλάσσοντας το αρνητικό σε θετικό και το εμπόδιο σε φωτεινό σκαλί εξέλιξης.

Δείτε βίντεο για το μάθημα εδώ:

 

ΓΙΑ ΤΟ KUNG FU

(κείμενο του Σπύρου Τουλιάτου)

Το kung fu, παραδοσιακό σύστημα πολεμικής τέχνης από την Κίνα, είναι ένα σύστημα εξέλιξης του ανθρώπου, σωματικά, πνευματικά και ψυχικά.
Αποτελεί ιδανική επιλογή για όποιον επιθυμεί να βελτιώσει τη σωματική του κατάσταση, αποκτώντας δύναμη, ευλυγισία και διατηρώντας καλή υγεία και ισορροπία, αλλά και τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει με αυτοπεποίθηση έναν ενδεχόμενο αντίπαλο.
Όμως το kung fu δεν είναι μόνον μιά άριστη μορφή αυτοάμυνας, προσφέρει κάτι πολύ περισσότερο, ένα ολόκληρο σύστημα αξιών. Που, αφυπνίζοντας τις λανθάνουσες δυνάμεις των ανθρώπων και αναπτύσσοντας τα προτερήματα έναντι των ελαττωμάτων, αποσκοπεί στην αρμονική συνύπαρξη μεταξύ τους σε ανάδειξη μίας ειρηνικής κοινωνίας.

Αξιοποιώντας από την μία το τέλειο υπόδειγμα της Φύσης, την οποία και αναγνωρίζει ως τον καλύτερο εκπαιδευτή και διδάσκαλο που ο άνθρωπος θα μπορούσε να διαθέτει, και εξερευνώντας από την άλλη τον δρόμο-τρόπο της Ηθικής (Τάο), ως απαραίτητο συμπλήρωμα της Φύσης, επιδιώκει να δώσει ένα φυσικό, ηθικό και λογικό πρότυπο ζωής, ανεξάρτητο από κάθε συμβατικότητα και περιορισμό τόπου ή εποχής.
Γι’ αυτό και διατηρεί την αξία του διαχρονική και αποτελεί έτσι μία έγκυρη πρόταση για τον σύγχρονο αναζητητή.
Επιγραμματικά, η ύλη περιέχει:

από τεχνικής πλευράς: τα ταό (φόρμες - πολεμικοί χοροί), τις τεχνικές αυτοάμυνας, τα ακροβατικά και τα όπλα (κοντάρι, σπαθί, λόγχη κτλ)
από ενεργειακής πλευράς: τις θεμελιώδεις αρχές και κανόνες υγιεινής και θεραπευτικής. Σε αυτές περιλαμβάνονται οι βασικές δομές του βελονισμού, καθώς και η ενεργειακή ανατομία και λειτουργία του ανθρώπου.
από πνευματικής άποψης: την ουσία (αρχές και πρακτικές) της φιλοσοφίας του Ζεν η οποία ξεκίνησε και αναπτύχθηκε στα μοναστήρια του Σαολίν.

Στο κάτω μέρος της σελίδας βίντεοKung Fu Χρήστος Τερζίδης Kung Fu Χρήστος Τερζίδης Kung Fu Χρήστος Τερζίδης

Χρήστος Τερζίδης (εκπαιδευτής)

Ο Χρήστος Τερζίδης γεννήθηκε στην Ξάνθη. Ασχολείται με το kung fu απο το 1993, μαθητεύοντας στη σχολή του Ανδρέα Τουλιάτου, απ'όπου πήρε τη μαύρη ζώνη το 1997. Έκτοτε, συνεργάζεται ως εκπαιδευτής στη σχολή του δασκάλου του, και στο Shantom από την περίοδο 2009-2010.

Βίντεο

από παλιότερη επίδειξη στο Shantom, με το Σπύρο Τουλιάτο

 

από παλιότερη επίδειξη στο Shantom με το Σπύρο Τουλιάτο, την Ελεάνθη Τουλιάτου και μαθητές

 
Τελευταία ενημέρωση της σελίδας: 15 Ιανουαρίου 2017