SHANTOM
Πολυχώρος Πολιτισμού & Τεχνών
Σμάρω Στεφανίδου-Λήδα Shantala

Τριπόλεως 35Α & Ευβοίας, 152 31 Κ. Χαλάνδρι
(στάση ΜΕΤΡΟ "Χολαργός", γραμμή 3) τηλ. 210-6717529KUNG FU
Θεωρία και ενεργειακές ασκήσεις για βέλτιστη υγεία

     του Σπύρου Τουλιάτου
Το Kung Fu, σύστημα ιδιαίτερα διαδεδομένο για τις πολεμικές του χάρες, στις απαρχές του γεννήθηκε και αναπτύχθηκε στο μεγάλο λίκνο του Ταοϊσμού. Οι «εφευρέτες» του ήταν μοναχοί, αναχωρητές, γιατροί και θεραπευτές. Ο αποφασιστικός παράγοντας για το ξεκίνημά του ήταν μεν ο Ινδός βουδδιστής γιόγκι Bodhidharma, το περιβάλλον όμως εντός του οποίου τα πράγματα εξελίχθηκαν ήταν εκείνο της ταοϊστικής παράδοσης.Ως προς τον πυρήνα της ουσίας και της μεθόδου του, το Kung fu, είναι η ευθεία εφαρμογή και ενσάρκωση του Ζεν, διαδεδομένης πλέον και στη Δύση βουδδιστικής φιλοσοφίας και πρακτικής. Ως προς τα μέσα όμως και το πλαίσιο λειτουργίας του, το Kung fu είναι αμιγώς ταοϊστικό.

 ΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ΜΕΡΗ ΤΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΤΟΥ ΤΑΟΪΣΜΟΥ:

α) Ι Τσινγκ β) Σεξολογία γ) Διαιτητική δ) Εσωτερικές Ασκήσεις

α) Ι Τσινγκ
1.  Μελέτη Συμβόλων: Κάθε σύμβολο αντιπροσωπεύει φαινόμενο συνεχούς μεταβολής στο Σύμπαν. Τα φαινόμενα αυτά διέπονται από συγκεκριμένους νόμους οι οποίοι απαντούν σε «μαθηματικούς κλάδους» (άλγεβρα, γεωμετρία… κτλ).
2.  Μελέτη κοινωνικής φιλοσοφίας και συμβατικής ψυχολογίας: 64 εξάγραμμα.
3.  Εκμάθηση πρόγνωσης γεγονότων: Ό, τι έχει γίνει θα ξαναγίνει και ότι πρόκειται να συμβεί έχει ήδη ξανασυμβεί.

β) Σεξολογία
Χρησιμοποίηση της σεξουαλικής ενέργειας για μεταμόρφωση, θεραπεία ειδικών διαταραχών, ευγονία.

γ) Διαιτητική
1. Διατροφή: ποιες είναι οι καλύτερες τροφές, θεραπευτικές ιδιότητες, τρόπος μαγειρέματος…
2. Δίαιτα των φυτών: χρήση των φυτών ως αποτοξινωτές, αντιβιοτικά, αύξηση επιπέδου ενέργειας.
3. Δίαιτα της Ενέργειας

δ) Εσωτερικές Ασκήσεις
Αποσκοπούν στην διέγερση ολόκληρου του σώματος, την εξισορρόπηση της ενέργειας και την αποτελεσματικότερη λειτουργία των εσωτερικών οργάνων.
Είναι μία τέχνη αυτοθεραπείας.

Τρεις κατηγορίες:
1.  Σωστή στάση (κάθισμα, ξάπλωμα, βάδισμα, εργασία …κτλ). Ελάφι – Γερανός – Χελώνα.
2. ‘’Μεσημβρινός Διαλογισμός’’: διέγερση της ροής της ενέργειας κατά μήκος των μεσημβρινών.
3. ‘’Κοσμική Εισπνοή’’: απορρόφηση ενέργειας από τα βελονιστικά σημεία.

Σύμφωνα με την Ταοϊστική φιλοσοφία, δεν θα έπρεπε να είμαστε υποχρεωμένοι να αναζητούμε την πνευματική ανάταση, διότι αυτή θα έπρεπε να είναι το φυσιολογικό επακόλουθο των καθημερινών μας πράξεων.


ΕNEΡΓΕΙΑ – ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ
Η βάση της ζωής, της γέννησης και της μεταβολής είναι η ενέργεια.
Η ενέργεια είναι μία δύναμη συνεχούς ροής. Είναι σχεδόν συνώνυμη με την ζωή.
Μάλλον όμως η ζωή είναι ένδειξη της ενέργειας.
Η ενέργεια είναι ηλεκτρομαγνητικής φύσεως.
Η ενέργεια εισέρχεται σε έναν μεσημβρινό από το σημείο εισόδου, ρέει, εξέρχεται από το σημείο εξόδου και δια ενός δευτερεύοντος αγγείου, εισέρχεται στον επόμενο μεσημβρινό από το δικό του σημείο εισόδου… κ.ο.κ. Για κάθε περίπτωση ανωμαλίας στη ροή, υπάρχουν οι «υποστηρικτές», επικουρικοί μεσημβρινοί που απορροφούν και διαχέουν – διανέμουν τυχόν πλεόνασμα ενέργειας.
Η υγεία είναι η ομαλή κατάσταση της ενέργειας.

 ΟΡΓΑΝΑ, ΣΠΛΑΧΝΑ, ΑΔΕΝΕΣ

5 Όργανα: καρδιά, σπλήνας & πάγκρεας, πνεύμονες, νεφροί, συκώτι.
6 Σπλάχνα:
παχύ έντερο, κύστη (ουροδόχος?), ενδοκρινείς αδένες, χοληδόχος κύστη, λεπτό έντερο, στομάχι.
++ περικάρδιο, που αντιστοιχεί στο αγγειακό σύστημα.

7 Αδένες: γεννητικοί (άντρες: προστάτης & όρχεις, θηλυκοί: ωοθήκες, μήτρα, μαστοειδείς), επινεφρίδια, πάγκρεας, θύμος, θυρεοειδής, υπόφυση και επίφυση.
Γεννητικοί:
σεξουαλική ορμή, έκκριση ορμονών, αναπαραγωγή
Επινεφρίδια:
λειτουργία νεφρών, δέρματος, σπονδυλική στήλη
Πάγκρεας:
πέψη, τιμές ζαχάρων και θερμοκρασία σώματος
Θύμος:
καρδιά, πνεύμονες και οστά
Θυρεοειδής:
μεταβολισμός κυττάρων σώματος
Υπόφυση:
πνεύμα, ευφυΐα, μνήμη, σοφία και σκέψη
Επίφυση:
επηρεασμός εκκρίσεων άλλων αδένων και καθορισμός πνευματικής επικοινωνίας.

Ένας από τους κυριότερους σκοπούς των Εσωτερικών Ασκήσεων – Chi Kung είναι η εξασφάλιση της απρόσκοπτης και πλήρους ροής της ενέργειας εντός και δια των αδένων.


  ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ-CHI KUNG

Η Άσκηση του Ελαφιού δια της ενεργοποιήσεως των μυών του πρωκτού σε συνδυασμό με αναπνοή, επιτυγχάνει την αύξηση της ενέργειας στους γεννητικούς αδένες καθώς και την γενικότερη ενδυνάμωση του προστάτη για τους άντρες και του κόλπου για τις γυναίκες. Μακροπρόθεσμα και με προϋπόθεση την έλλογη ερωτική ζωή, η άσκηση αυτή αυξάνει την γονιμότητα.
Η Άσκηση του Γερανού κατέχει περίοπτη θέση στο ταοϊστικό σύστημα καθώς αποτελεί την βάση κάθε εσωτερικής αναπνευστικής ενεργειακής άσκησης. Αποσκοπεί στην δραστηριοποίηση των εσωτερικών κοιλιακών μυών, των πνευμόνων και του κυκλοφορικού συστήματος. Σταδιακή εξάσκηση επιτυγχάνει αξιοσημείωτη εμβάθυνση της αναπνοής με πάμπολλα άμεσα και έμμεσα οφέλη.
Η Άσκηση της Χελώνας ενεργοποιεί τα νεύρα του λαιμού και του αυχένα, δια των οποίων επικοινωνεί ο εγκέφαλος με όλο το υπόλοιπο σώμα. Επίσης εκτείνει την σπονδυλική στήλη στην περιοχή θωρακικών και αυχενικών σπονδύλων και δραστηριοποιεί τον θυρεοειδή και τον παραθυρεοειδή αδένα, επιδρώντας στον μεταβολισμό.
Ο συνδυασμός των τριών ασκήσεων συνιστά μία ανεκτίμητης αξίας εσωτερική άσκηση, η οποία αποτελεί και την ικανότερη προϋπόθεση για περαιτέρω εσωτερικές ασκήσεις.
Την άσκηση αυτή συμπληρώνει μία δευτερεύουσα σειρά που αφορά την καθιστή, όρθια και ξαπλωμένη στάση, καθώς και το βάδισμα. Στη σειρά αυτή υποδεικνύονται θεμελιώδεις αρχές για τον σχηματισμό της σωστής στάσης σε κάθε στιγμή της καθημερινότητάς μας, μέχρι και στον τρόπο διασκελισμού. Ο οδηγός για την διαμόρφωση αυτών των ασκήσεων υπήρξε η φυσική και ενεργειακή ανατομία του ανθρώπινου σώματος το οποίο και μελετούν οι ταοϊστές ερευνητές για περισσότερα από 4000 χρόνια. Στις αρχές αυτής της ανατομίας βασίστηκαν και τα συστήματα του βελονισμού και του σιάτσου, καθώς και του kung fu και του tai chi, τα οποία οφείλουν από κοινού την ύπαρξή τους στους ταοϊστές μελετητές του ουρανού, της φύσης και του ανθρώπου.Το βασικό σετ εσωτερικών ασκήσεων που σκιαγραφήθηκε παραπάνω, καθώς και το συμπληρωματικό του που αποτελείται από ασκήσεις διόρθωσης των καθημερινών μας στάσεων, αποτελούν ένα εύχρηστο και ωφέλιμο πρόγραμμα το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί από κάθε άνθρωπο. Καμμία ιδιαίτερη συνθήκη δεν προϋποτίθεται για την εξάσκηση του παραπάνω προγράμματος. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί από κάποιον που δεν ασκείται καθόλου στη ζωή του, καθώς και απ ο οποιονδήποτε ασκούμενο σε οποιοδήποτε σύστημα άσκησης (κλασικού αθλητισμού, σουηδικής, χορού, yoga, πολεμικής τέχνης…κτλ).

 Η φιλοσοφία του Ζεν

Η ουσία και το επίκεντρο της φιλοσοφίας του Ζεν συνοψίζεται, κατά την συνήθη λιτότητα και σεμνότητα που το χαρακτηρίζει, στην λέξη Παρουσία.
Το Ζεν (ιαπωνοποιημένη μορφή του κινέζικου λεκτικού τύπου Τσ’αν, που προέρχεται από την ινδική λέξη dhyana και σημαίνει διαλογισμός) έχει ως υπέρτατο στόχο του την επίτευξη από τον άνθρωπο μίας κατάστασης ενεργούς παρουσίας, συνεχώς και αδιαλείπτως σε κάθε στιγμή της ζωής του. Με απλά λόγια, το Ζεν παροτρύνει και υποβοηθά τον άνθρωπο να είναι παρών, να ζει στο παρόν, ελεύθερος από τα παιχνίδια του διπολισμού: καλό – κακό, παρελθόν – παρόν, παρελθόν – μέλλον, παρόν – μέλλον, σωστό – λάθος, νους – σώμα, σκέψη – συναίσθημα, αισθήσεις – σκέψη… κτλ.
Η συνολική μεθοδολογία του Kung fu αποσκοπεί εν τέλει στην επίτευξη του παραπάνω σκοπού. 
 Τελευταία ενημέρωση της σελίδας: 10 Aυγούστου 2006