SHANTOM
Πολυχώρος Πολιτισμού & Τεχνών
Σμάρω Στεφανίδου-Λήδα Shantala

Τριπόλεως 35Α & Ευβοίας, 152 31 Κ. Χαλάνδρι
(στάση ΜΕΤΡΟ "Χολαργός", γραμμή 3) τηλ. 210-6717529
ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ
ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ


Οι πολεμικές τέχνες και οι αρχές που τις καθοδηγούν έχουν εξελιχθεί πολύ από τις αρχαίες ρίζες τους στην Ασία και την Αφρική. Αρχικά, γεννήθηκαν από την ανάγκη του ανθρώπου να υπερασπιστεί τον εαυτό του, την οικογένειά του και τα υπάρχοντά του. Καθώς όμως περνούσαν οι αιώνες, η πολεμική οδός πήρε εντελώς καινούργιο νόημα: της εκλέπτυνσης της τραχύτητας του πολεμιστή, μιάς εκλέπτυνσης που έκτοτε έγινε χρήσιμο και περιζήτητο εργαλείο δόμησης χαρακτήρα και κώδικα «ιπποτικής» συμπεριφοράς.
Με την έλευση του 20ού αιώνα, η πειθαρχία, ο αυτοέλεγχος και ο αμοιβαίος σεβασμός που καλλιέργησαν οι πολεμικές τέχνες, τις έφεραν στο προσκήνιο, και στην προσοχή του γενικού κοινού Φυσικά, ο κινηματογράφος και η τηλεόραση συνέβαλαν καθοριστικά στη δημοτικότητά τους, ειδικά στη Δύση, καθώς πολλοί τις πλησιάζουν από επιθυμία να μοιάσουν με τους φανταστικούς ήρωες που βλέπουν στην οθόνη. Αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο για τα παιδιά και τους εφήβους, που ζητούν από τους γονείς τους να τους γράψουν σε μιά ομάδα. Τι σημαίνει όμως αυτό για ένα γονιό; Και ποιά είναι τα οφέλη μιάς τέτοιας εξάσκησης;


 Στόχοι της εξάσκησης στις πολεμικές τέχνες

Για τους περισσότερους γονείς, ο στόχος είναι να αυξήσουν την αυτοπεποίθηση του παιδιού, γνωρίζοντας πως αυτό θα έχει αντίκτυπο όχι μόνον στην κοινωνική του συμπεριφορά καθώς και στις μαθησιακές του επιδόσεις, αλλά συγχρόνως να του δώσουν ένα χρήσιμο εργαλείο αυτοάμυνας που θα του χρησιμέψει για να προστατέψει τον εαυτό του και τους κοντινούς του από ενδεχόμενους κινδύνους που μπορεί να χρειαστεί να αντιμετωπίσει. Όμως άλλοι γονείς διστάζουν, ακριβώς για τον ίδιο αυτό λόγο:
«Ήδη τώρα στην παιδική χαρά ή με το μικρό του αδελφό μιμείται τους ήρωες των ταινιών . Φανταστείτε τι έχει να γίνει αν μάθει πώς να τα κάνει και στα αλήθεια! Θα νοιώσει ανίκητος, και μπορεί να χρησιμοποιήσει τις γνώσεις του για να χτυπά ή να εκφοβίζει τα άλλα παιδιά»
Κι όμως.... Σε μιά ομάδα πολεμικών τεχνών κάτω από την καθοδήγηση ενός σωστού δασκάλου - που αυτόματα γίνεται μοντέλο προς μίμησιν -, το παιδί δεν μαθαίνει μόνον πώς να κλωτσά, να επιτίθεται ή να αμύνεται, αλλά και το πώς να διαχειρίζεται με σύνεση και υπευθυνότητα τις τεχνικές που έμαθε. Η πρακτική δεν έχει ως στόχο να δημιουργήσει μιά μηχανή πάλης, αλλά ανθρώπους που ξέρουν πώς, πότε και γιατί να έρθουν σε σύγκρουση και, ακόμη πιό σημαντικό, πώς να αποφεύγουν τη σύγκρουση. Μόνον όταν κανείς έχει φθάσει στο σημείο να είναι σχεδόν «αήττητος», έχει την αυτοπεποίθηση, τη σιγουριά του να μη χρειάζεται να παλέψει.

Οι πολεμικές τέχνες όπως τις βλέπουμε στην πλειοψηφία των ταινιών δράσης (εξαιρούνται έργα όπως το «Karate kid», το «Τίγρης και δράκος» και ο «΄Ηρωας», στα οποία η πνευματική διάσταση είναι εμφανής), δεν προσφέρουν μιά ακριβή και πλήρη εικόνα του τι «διδάσκουν». Δεν είναι φανερό, π.χ., πως οι περισσότερες απ’αυτές βασίζονται στις έννοιες του αλληλοσεβασμού και της μη-βίας. Η εκπαίδευση στις αρχές των πολεμικών τεχνών δεν ανοίγει την πόρτα στην επιθετικότητα αλλά στη δόμηση μιάς γερής βάσης αυτοεκτίμησης και αυτοπεποίησης. Ο σεβασμός προς τους άλλους, ως προτεραιότητα, οδηγεί φυσικά στο σεβασμό για τον εαυτό μας.

Κάθε πλήρες σύστημα πολεμικής τέχνης, ανεξάρτητα από το είδος του, περιλαμβάνει το «εξωτερικό» κομμάτι (σωματική εξάσκηση, τεχνικές αυτοάμυνας και πάλης με στόχο ένα άτομο ικανό να αποκρούσει οποιαδήποτε επίθεση εξουδετερώνοντας τον αντίπαλο) που είναι αδιάρρηκτα δεμένο με το «εσωτερικό» (ασκήσεις αναπνοής κλπ... με στόχο να αναπτυχθεί η ζωτική ενέργεια του ατόμου, η γαλήνη, η αυτοσυγκέντρωση, η αυτοσυγκράτηση, οι ικανότητες αυτοΐασης του σώματος)


 Ωφέλη των πολεμικών τεχνών για τα παιδιά και τους εφήβους

κοριτσάκι κάνει κουνγκ φουΗ κοινωνία μας τείνει να παράγει γενιές από έξυπνα ανθρώπινα ρομπότ. Οι παραδοσιακές πολεμικές τέχνες είναι ένας τρόπος να κρατούμε ανοιχτή την πόρτα (που έχει κάθε παιδί) σε διαστάσεις διαφορετικής ποιότητας. Τα παιδιά είναι το μέλλον μας. Ως ενήλικοι, θα αναλάβουν σημαντικές υπεύθυνες θέσεις είτε ως επικεφαλής επιχειρήσεων, στρατιωτικοί ή πολιτικοί ηγέτες, είτε ως γονείς. Η εκπαίδευση στις πολεμικές τέχνες βοηθά τους ανθρώπους να είναι κοινωνικά και ψυχολογικά ικανοί να ανταπεξέλθουν στις προκλήσεις της ζωής, και αναπληρώνει τεράστια κενά στο εκπαιδευτικό μας σύστημα, που τις περισσότερες φορές προσφέρει μόνον ξερές γνώσεις χωρίς υποδομή. Οι πολεμικές τέχνες δίνουν στα παιδιά τα εφόδια ώστε να έχουν άριστες επιδόσεις στο σχολείο, στην κοινωνία και στον ανταγωνιστικό κόσμο της εργασίας που τα περιμένει. Ακόμα και παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες όπως έλλειψη αυτοσυγκέντρωσης, με υπερκινητικότητα ή με προβλήματα συμπεριφοράς συνήθως δείχνουν σαφή βελτίωση με το δομημένο πρόγραμμα που προσφέρει η πρακτική των πολεμικών τεχνών, αποκτώντας μεγαλύτερη αυτοπειθαρχία, αυτοσεβασμό και εμπιστοσύνη στις δυνατότητές τους.


 Γιατί γίνεται αυτό;

Όπως και η συμμετοχή σε οποιοδήποτε είδους αθλητική δραστηριότητα, η πρακτική τους προάγει τις υγιεινές συνήθειες, κρατά μακριά από καταχρήσεις διαφόρων ειδών, αλλά (πολύ περισσότερο από τα συνήθη αθλήματα, επειδή οι τέχνες αυτές δεν είναι μόνον ένα άθλημα) και διδάσκει στα παιδιά σημαντικά μαθήματα, που μπορούν να γίνουν τρόπος ζωής. Αυτά που προσφέρει μπορούν να συνοψιστούν ως εξής:

καλή σωματική κατάσταση και υγεία
δύναμη στους μύες και τους τένοντες
ευλυγισία,
ισορροπία
ικανότητα συντονισμού
αρμονία στην κίνηση
καλές συνήθειες τακτικής εκγύμνασης
ικανότητα λειτουργίας μέσα στην ομάδα
ικανότητα αυτοάμυνας
αυτοεκτίμηση
ασφάλεια
αυτοπεποίθηση
αυτοπειθαρχία
συναίσθηση των γύρω και του εαυτού
ικανότητες δημιουργίας στόχων
ισχυρό σύστημα αξιών
σεβασμό για τους μεγαλυτέρους
καλούς τρόπους

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

- Συνήθεις ερωτήσεις σχετικά με το kung fu για παιδιά

- Μιά όμορφη ιστορία
Τελευταία ενημέρωση της σελίδας: 1 Aυγούστου 2015