SHANTOM
Πολυχώρος Πολιτισμού & Τεχνών
Σμάρω Στεφανίδου-Λήδα Shantala

Τριπόλεως 35Α & Ευβοίας, 152 31 Κ. Χαλάνδρι
(στάση ΜΕΤΡΟ "Χολαργός", γραμμή 3) τηλ. 210-6717529ΑΝΑΤΟΛΙΤΙΚΟΣ ΧΟΡΟΣ για μητέρες με τις κόρες τους

 

μητέρες και κόρες χορεύουν οριεντάλ μαζί

Κάθε Σάββατο μεσημέρι! Τηλεφωνήστε μας για ώρες

O ΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΘΗΛΥΚΟΤΗΤΑΣ


Μεσογειακός χορός γονιμότητας με ρίζες που χάνονται βαθειά στο χρόνο. 'Υμνος στη δύναμη και τη σαγήνη της αρχέγονης Θεάς Μητέρας. Απελευθερώνοντας μυϊκές αλλά και εσωτερικές ακαμψίες και εντάσεις, προτείνει τρόπους δυναμικής έκφρασης της θηλυκής ενέργειας μέσα από τη χαρά του ρυθμού. Ιδανικός για τη σύγχρονη γυναίκα, τη βοηθά να ξαναβρεί την επαφή με τη φύση της, που η σημερινή «τεχνολογική» εποχή συχνά υποβαθμίζει και καμιά φορά τείνει να εξαλείψει. Η πρακτική του χορού αυτού

. βελτιώνει το μυϊκό τόνο και το συντονισμό,
. μαθαίνει τη γυναίκα κάθε ηλικίας να κινείται αρμονικά, με κομψότητα και χάρη, σε κάθε στιγμή της ζωής της,
. χαρίζει αυτοπεποίθηση,
. καταπολεμά τη μελαγχολία

ΜΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΑΙΩΝΩΝ

Επί αιώνες ο χορός αυτός εκτελείτο από γυναίκες για γυναίκες, στα πλαίσια χαρμόσυνων τελετών όπως οι γάμοι. Λέγεται μάλιστα οτι οι κινήσεις αυτές διδάσκονταν στα κορίτσια γιατί διευκολύνουν τον τοκετό.

ΕΝΑΣ ΧΟΡΟΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ

Ο ανατολίτικος χορός, γνωστός και ως «οριεντάλ», είναι μεσογειακός χορός με ρίζες που χάνονται βαθειά στο χρόνο. Είναι ένας ύμνος στη δύναμη και τη σαγήνη του γυναικείου αρχέτυπου. Εκφράζει δυναμικά τη θηλυκή ενέργεια μέσα από τη χαρά του ρυθμού.  Βελτιώνει το μυϊκό τόνο και την ευλυγισία του σώματος, καθώς και το συντονισμό. Μαθαίνει τη γυναίκα να κινείται αρμονικά, με κομψότητα και χάρη, σε όλες τις στιγμές της ζωής της.  Αναπτερώνει, τονώνει τη διάθεση και χαρίζει αυτοπεποίθηση.
Επί αιώνες ο χορός αυτός εκτελείτο από γυναίκες για γυναίκες, στα πλαίσια χαρμόσυνων τελετών όπως οι γάμοι αλλά και ως καθημερινή διασκέδαση στις συγκεντρώσεις μεταξύ τους. Λέγεται μάλιστα ότι οι κινήσεις αυτές διδάσκονταν στα κορίτσια γιατί διευκολύνουν τον τοκετό.
Επειδή αυτός ο χορός βασίζεται στις φυσικές κινήσεις του γυναικείου σώματος, είναι πολύ ασφαλής και μπορεί να καταπιαστεί κανείς μ’αυτόν σε κάθε ηλικία, ούτε παίζει ιδιαίτερο ρόλο η σωματική διάπλαση.
Ωστόσο τα καλύτερα αποτελέσματα πετυχαίνονται όταν αρχίσει κανείς από μικρή ηλικία, όταν υπάρχει ακόμα φυσική ευκαμψία, πριν χαθεί από το πολύωρο σκύψιμο πάνω από τα βιβλία, ή από το καθισιό μπροστά στην οθόνη της τηλεόρασης ή του υπολογιστή.

Σήμερα υπάρχει η τάση τα κορίτσια να ντύνονται και να φέρονται σαν αγόρια, στο όνομα της χειραφέτησης, κι αυτό θα συνεχιστεί σε μεγάλο ποσοστό και όταν γίνουν ενήλικες και θέλουν να επιβληθούν στο χώρο της εργασίας τους. Αυτό όμως συνεπάγεται τη «θυσία» του θηλυκού τους κομματιού, που είναι απαραίτητο για την αρμονική ανάπτυξή τους. Χρειάζεται κάτι που να φέρνει αντίβαρο, που να εδραιώνει την πεποίθηση πως η θηλυκότητα μπορεί να συμβαδίζει με την απελευθέρωση, με τη δύναμη. Να τις κάνει να νιώσουν πριγκίπισσες του παραμυθιού!
Απίστευτα ευεργετικός ο ρόλος του χορού αυτού για τα κορίτσια προεφηβικής ηλικίας.
Όταν αρχίσει η εφηβεία, τα κορίτσια συνήθως αρχίζουν να ντρέπονται για τις αλλαγές στο σώμα τους και να εστιάζονται στα (αληθινά ή φανταστικά) ελαττώματα. Τη στιγμή εκείνη είναι ιδιαίτερα σημαντικό να έχουν στο χορό αυτό ένα μεγάλο σύμμαχο που, αντίθετα, τις ωθεί να γιορτάζουν τη γυναικεία τους φύση και να είναι περήφανα γι’αυτήν.

Σημαντική διευκρίνιση! |

Ο ανατολίτικος χορός είναι χορός αυτοέκφρασης, μέσα απ’αυτόν φανερώνει τον αληθινό του εαυτό, την προσωπικότητα, τις αξίες του. Στο Shantom εγγυόμαστε μια ποιοτική και ουσιαστική διδασκαλία με προσοχή, με γνώση και με σεβασμό στην παιδική φύση. Δε στοχεύουμε στο να δημιουργήσουμε μικρομέγαλα που αποζητούν να βάφονται ή να στολίζονται ανάρμοστα σαν ενήλικοι (πράγμα που δυστυχώς βλέπουμε σε κάποιες επιδείξεις σχολών και διαγωνισμούς και το οποίο αποθαρρύνουμε αποφασιστικά), αλλά να αναπτύξουμε με οργανικό, υγιή τρόπο αυτό που πρέπει να αναπτυχθεί, στην ώρα που πρέπει και στο βαθμό που πρέπει.

Μη διστάζετε, κάν’τε στην κορούλα σας αυτό το πολύτιμο δώρο, που θα τη συντροφεύει σ’όλη της τη ζωή.

Μητέρα και κόρη χορεύουν μαζίΜητέρα και κόρη χορεύουν μαζί

Μητέρα και κόρη. Μαζί!

Το πόσο όμορφο είναι να ανακαλύψετε το μαγικό αυτό χορό μαζί, θα το καταλάβετε μόνο όταν το δοκιμάσετε. Αυτό θα δημιουργήσει έναν ακόμη δεσμό μεταξύ σας, και φυσικά... θα διασκεδάσετε πολύ.

Τέρμα η ανιαρή αναμονή στο σαλόνι όσο η κόρη είναι στο μάθημα. Τώρα είστε και οι δυο μέσα, συμμερίζεστε την εμπειρία, ίσως κάνετε μαζί χορευτική πρόβα στο σπίτι, χορεύετε μαζί σε πάρτυ και εκδηλώσεις. Σας το εγγυώμαστε, είναι κάτι εντελώς διαφορετικό απ'το να κάνει η καθεμιά χωριστά.

Σε ποιες ηλικίες απευθύνεται

Από κορίτσια 6 ετών έως περίπου 11. Από 12 και πέρα είστε ευπρόσδεκτες στο αρχάριο τμήμα ενηλίκων.

Στο Shantom διδάσκεται το αιγυπτιακό στυλ, με χρήση αξεσουάρ όπως μπαστούνι, πέπλο, ζήλια.

Ιρένε Μαραντέϊ

Γεννήθηκε στη Ρώμη Ιταλίας, μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε κλασικό μπαλλέτο επί 12 χρόνια στη σχολή Γιάννη Μέτση, κλασικό τραγούδι και πιάνο επί 10 χρόνια στο Ωδείο Αθηνών και το Atheneum, γιόγκα επί 10 χρόνια με τη Λήδα Shantala. Tελείωσε τη Δραματική Σχολή Αθηνών του Γ. Θεοδοσιάδη, έχει πτυχίο Φιλολογίας από το Πανεπιστήμιο της Ρώμης. Είναι απόφοιτος Μεθόδου Σίλβα, κατέχει Ρέϊκι β’ βαθμού και πτυχίο υπνωτίστριας (Hypnovision course με τον Burt Goldman, Advanced hypnotherapy course με τη Vicky Ross, σεμινάριο υπνοθεραπείας σε προβλήματα υγείας με το Dr. Δημήτρη Κίμογλου). Ολοκλήρωσε τρίχρονη εκπαίδευση στο τουμπελέκι και στα ζήλια στο τμήμα κρουστών του Μουσείου Λαϊκών και Παραδοσιακών Οργάνων με τη Μαρία Νούσσια. Έχει δουλέψει ως τραγουδίστρια σε μπουάτ, επί 10 χρόνια ως ηθοποιός θεάτρου και βοηθός σκηνοθέτη (των Δημήτρη Ποταμίτη και Βασίλη Παπαβασιλείου), επί 8 χρόνια είχε δική της εκπομπή στο Γ' Πρόγραμμα για το έντεχνο τραγούδι, έχει διδάξει χορό και χορογραφία σε σχολές της Αθήνας αλλά και στην επαρχία.

Ανατολίτικο χορό ξεκίνησε με τη Ρέα τη δεκαετία του '80. Μετά από διάλειμμα 20 χρόνων - γάμους, παιδιά και τα συναφή - τον ξανασυνάντησε το 2003 και αυτή τη φορά αφιερώθηκε σ'αυτόν εντατικά, δουλεύοντας με την Πέννυ Μπαΐλη,τη Sabah, τη Νέλλη Ρουμελιώτη, αλλά κυρίως με τη Marina of Athens και τη Maria Aya. Παρακολούθησε, παράλληλα σεμινάρια επιμόρφωσης με δασκάλους απ'όλο τον κόσμο: Suha Azar, Morocco of New York, Λίττα Πέτρου, Ann Ashcroft, Ma Prabhu Erasmia, Suha Azar, Χρυσάνθη Sahar, Morocco, Ahmed Fakri, Yelena, Athena Najat, Amira Balkis, Natalia Kuzminaκ.ά.

Από το 2006 διδάσκει το χορό αυτό στο Shantom και αλλού. Σήμερα ετοιμάζει το πρώτο βιβλίο στην Ελλάδα για τον ανατολίτικο χορό.

ΒΙΝΤΕΟ

Παρουσίαση του μαθήματος (από το τμήμα ενηλίκων)
Τελευταία ενημέρωση της σελίδας: 1 Αυγούστου 2018