SHANTOM
Πολυχώρος Πολιτισμού & Τεχνών
Σμάρω Στεφανίδου-Λήδα Shantala

Τριπόλεως 35Α & Ευβοίας, 152 31 Κ. Χαλάνδρι
(στάση ΜΕΤΡΟ "Χολαργός", γραμμή 3) τηλ. 210-6717529ΣΙΑΤΣΟΥ (Shiatsu)

     κείμενο της Εύας Κουκούτση

Το Σιάτσου είναι συμπληρωματική μέθοδος θεραπείας, που συνδυάζεται άριστα με όλες τις άλλες μεθόδους κλασσικής ή φυσικής θεραπείας. Αναπτύχθηκε στην Ιαπωνία στις αρχές του 20ου αιώνα, οι βάσεις του όμως βρίσκονται στην ολιστική θεραπευτική προσέγγιση της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής. Σήμερα υπάρχουν πολλά είδη Σιάτσου.
Σιάτσου σημαίνει κάθετη πίεση με τα δάκτυλα. Συγχρόνως χρησιμοποιούνται και πλήθος άλλες τεχνικές, όπως διατάσεις, κινητοποιήσεις αρθρώσεων, μαλάξεις. Αυτές εφαρμόζονται και με τις παλάμες,τους πήχεις, τους αγκώνες, τα γόνατα και τα πέλματα με τρόπο ασφαλή και ανώδυνη για τον δεχόμενο που είναι ξαπλωμένος σε στρώμα στο δάπεδο ή καθιστός και ντυμένος με άνετα ρούχα.
Η κάθετη πίεση γίνεται πάνω στα ενεργειακά κανάλια του σώματος (μεσημβρινούς). Οι μεσημβρινοί ρυθμίζουν την ροή της ενέργειαςσε όλον τον οργανισμό μέσω ενός δικτύου που συνδέει το εσωτερικό με το εξωτερικό σε ένα ενιαίο σύμπλεγμα λειτουργιών. Η διέγερση των επιφανειακών μεσημβρινών επηρεάζει το εσωτερικό περιβάλλον του οργανισμού εξισορροπώντας την ροή της ενέργειας και ενισχύοντας το εγγενές θεραπευτικό δυναμικό του ατόμου.
Συμβάλλοντας στην αύξηση της ζωτικότητας, το Σιάτσου αποτελεί και πρόληψη και θεραπεία για όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας ή φυσικής κατάστασης.

Μερικά από τα προβλήματα που βοηθάει το σιάτσου είναι, ενδεικτικά:

 • Αδυναμία συγκέντρωσης,
 • αϋπνία,
 • άγχος και συναισθηματική φόρτιση,
 • πονοκέφαλος,
 • πόνοι από διάφορες αιτιολογίες (π.χ. από πιάσιμο, κόπωση, ρευματισμούς, δυσκαμψία, περίοδο κλπ),
 • διαταραχές του πεπτικού συστήματος
 • πεσμένη λίμπιντο.
  Είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο σε ανθρώπους που δουλεύουν με το σώμα τους (π.χ. χορευτές, αθλητές κλπ), γιατί βελτιώνει την φυσική κατάσταση και την ευλυγισία, αλλά και αντιστρόφως σε ανθρώπους που για διάφορους λόγους δεν κινούνται επαρκώς (π.χ. καθιστική δουλειά, ανάρρωση, νοσηλεία κλπ).
  Τα αποτελέσματα που συνοδεύονται συνήθως από ένα αίσθημα βαθιάς χαλάρωσης είναι αισθητά από την πρώτη συνεδρία. Για καλύτερα και πιο σταθερά αποτελέσματα χρειάζονται όμως κατά μέσο όρο τέσσερις ή πέντε συνεδρίες πάντα ανάλογα με την κάθε περίπτωση (το είδος και το χρονικό διάστημα ύπαρξης της ανισορροπίας).

Ατομικές συνεδρίες:
Κάθε συνεδρία διαρκεί μία ώρα περίπου και γίνεται μια ή δύο φορές την εβδομάδα ή και σε αραιότερα διαστήματα.


Εύα Κουκούτση

Η Εύα Κουκούτση σπούδασε Σιάτσου και Ρεζουβάνς στην Ευρωπαϊκή Σχολή Σιάτσου (1995-1997). Παρακολούθησε τα εξής μεταπτυχιακά σεμινάρια:
· Μονοετές πρόγραμμα εκπαίδευσης δασκάλων στην Ευρωπαϊκή Σχολή Σιάτσου με Άγγλους καθηγητές (1997-1998)
· Τρία σεμινάρια Σιάτσου με τον Cliff Andrews πάνω στο ενεργειακό πεδίο, τις συχνότητές του και το modeling σαν τεχνική θεραπείας (2000, 2001, 2002)
· Κβαντικό Σιάτσου με την Pauline Sasaki (2001)
· ΠΚΙ με τον Giovanni Maciocia «Γλώσσα-Στάση Ki, στάση αίματος» (2003)
· Διετές μεταπτυχιακό πρόγραμμα εμβάθυνσης στην ΠΚΙ και τον βελονισμό με την Vita Rebelli (2002-2004)
Από το 1997 διδάσκει στην Ευρωπαϊκή Σχολή Σιάτσου και ασκεί το Σιάτσου και το Ρεζουβάνς.


Τελευταία ενημέρωση της σελίδας: 10 Aυγούστου 2009