SHANTOM
Πολυχώρος Πολιτισμού & Τεχνών
Σμάρω Στεφανίδου-Λήδα Shantala

Τριπόλεως 35Α & Ευβοίας, 152 31 Κ. Χαλάνδρι
(στάση ΜΕΤΡΟ "Χολαργός", γραμμή 3) τηλ. 210-6717529THAI YOGA MASSAGE

 
Ατομικές συνεδρίες που συνδυάζουν παθητικές διατάσεις γιόγκα με δακτυλοπιέσεις, για ακόμα μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και ευεξία.
   
 

 

 
  • Τι είναι το Thai Yoga Massage;
Το Thai Yoga Massage είναι μια αρχαία θεραπευτική τέχνη με ρίζες στην Yoga, την αγιουρβεδική ιατρική και την βουδιστική πνευματική πρακτική. Είναι ένα ολιστικό θεραπευτικό σύστημα στο οποίο συνδυάζονται μαλακές πιέσεις, ρυθμικό μασάζ, απαλές συστροφές και παθητικές ασκήσεις διατάσεων από τη Yoga. Οι τεχνικές αυτές αποτελούν μια συνολική θεραπεία που απελευθερώνει άγχη, εντάσεις και μπλοκαρίσματα. Το Thai Yoga Massage επαναφέρει τη ζωτική ενέργεια σε κανονική ροή. Αυτό οδηγεί στην συνολική ευεξία του σώματος, του νου και του πνεύματος.
  • Η ιστορία του

Γεννήθηκε, όχι στην Ταϋλάνδη όπως δηλώνει το όνομά του, αλλά στην Ινδία. Ο ιδρυτής αυτής της θεραπευτικής τέχνης (Jivaca Kumar Bhaccha) καταγόταν από τη βόρεια Ινδία, ήταν σύγχρονος του Βούδα και, όπως πιστεύεται, στενός φίλος του και γιατρός στο μοναστήρι του Βουδιστικού τάγματος Sangha. Θεωρείται από πολλούς στην Ταϋλάνδη o πατέρας της ιατρικής και θεραπευτικής.  Μέσα στους αιώνες που πέρασαν, αυτή η θεραπευτική και πνευματική τεχνική, διαδόθηκε από δάσκαλο σε μαθητή προφορικά. Μόνο μερικά γλυπτά σε ναό στην Bangkok καθώς και κάποια σχετικά γραπτά σε φύλλα φοίνικα αποτελούν γραπτά τεκμήρια κάποιων τεχνικών του. Το Thai Yoga Massage εφαρμόζεται με την σημερινή του μορφή για μία περίπου χιλιετία.

  • Το πνευματικό στοιχείο του Thai Yoga Massage
  Παραδοσιακά, το Thai Yoga massage εφαρμοζόταν και διδασκόταν σε βουδιστικά  μοναστήρια που θεωρούσαν τη συμμετοχή της ψυχής και του πνεύματος αναπόσπαστο στοιχείο του. Μέσα στους αιώνες της πρακτικής του μέχρι και σήμερα, η κύρια πρόθεση πίσω από την πράξη του Thai massage είναι η αρωγή, η προσφορά με αγάπη και καλωσύνη τόσο προς τον δέκτη όσο και προς την ίδια την τέχνη. Εκτός από τις τεχνικές που εφαρμόζει στο φυσικό σώμα, ο μασέρ-θεραπευτής εργάζεται απολύτως προσηλωμένος με ψυχική και πνευματική επαγρύπνηση, νοιώθοντας κάθε «μήνυμα» από το σώμα με το οποίο δουλεύει… Ο ταυτόχρονος διαλογισμός είναι μέρος της πράξης. Η εφαρμογή των παραπάνω κάνει το Thai Yoga Massage πολύ πιο ισχυρό σε σύγκριση με μια απλά μηχανική εκτέλεση των τεχνικών του. Κάτω από αυτή την οπτική, είναι αποδεδειγμένο ότι θεραπευτής και δέκτης έχουν από κοινού την εμπειρία βαθειάς θεραπευτικής επίδρασης.
  • Θεωρητικό υπόβαθρο – τρόπος δράσης
Σύμφωνα με τη θεωρητική βάση του Thai Yoga massage - καθώς και συνολικά  στις ανατολικές ιατρικές θεωρίες – υπάρχει ένα πλήθος αόρατων ενεργειακών γραμμών (Sen για τους Ταϊλανδούς, Μεσημβρινοί για τους Κινέζους) που διατρέχουν το ανθρώπινο σώμα, αποτελώντας ένα πλήρες δίκτυο αγωγών που επιτρέπει την ελεύθερη ροή της ζωτικής ενέργειας του ατόμου. Αν αυτή η ροή ενέργειας διαταραχτεί τότε μέρος ή το σύνολο του συστήματος σώμα-πνεύμα-ψυχή χάνει την ισορροπία του και πιθανόν ασθενεί. Το υπόβαθρο αυτής της θεωρίας προέρχεται από την Ινδία και ειδικά από τη φιλοσοφία της Yoga σύμφωνα με την οποία η ζωή στη βάση της είναι ενέργεια.
Το Thai Yoga Massage ενεργεί στις 10 κύριες ενεργειακές γραμμές. Το ρυθμικό μασάζ σε συνδυασμό με τις δαχτυλοπιέσεις, τις asana (τεχνικές διατάσεων στη Yoga) και τις απαλές συστροφές, επιδρούν βαθειά στην φυσική και συναισθηματική ύπαρξη του δέκτη. Βάζουν το σώμα και το μυαλό σε κατάσταση αυτο-ίασης επιτρέποντας την ελεύθερη ροή της ενέργειας. Κάθε ασθένεια μπορεί να έχει τις αιτίες της όχι μόνο σε προφανή λόγο αλλά και σε μια αλυσίδα από άλλες ανισορροπίες. Ενεργοποιώντας τη ροή της ενέργειας, το σώμα αποφασίζει πώς και πού να την εφαρμόσει ώστε το άτομο να χαλαρώσει και να αναρρώσει γρηγορότερα και βαθύτερα.
  • Τα αποτελέσματα

Αυτή η θεραπευτική τέχνη ενεργοποιεί σώμα πνεύμα και ψυχή με ολιστικό τρόπο. Προσαρμόζεται στις ανάγκες του κάθε δέκτη, τόσο σε φυσικό όσο και σε πνευματικό επίπεδο. Κατά βάση, «ανοίγει» τις περιοχές όπου η ενέργεια έχει μπλοκαριστεί.
Είτε προληπτικά, είτε θεραπευτικά, η σωστή εφαρμογή του Thai Yoga Massage θέτει σώμα και νου σε κατάσταση αυτο-θεραπείας, ανακουφίζοντας και συχνά επιταχύνοντας την ίαση. Ο δέκτης οδηγείται σε βαθειά χαλάρωση, σωματική και νοητική αρμονία, ισορροπία και υγεία, αυξάνει τη ζωτικότητα και την ευεξία του, αποτελέσματα που δεν είναι προσωρινά αλλά διαρκούν στο χρόνο. Η περιοδική αγωγή με αυτό το μασάζ, φέρνει και διατηρεί το άτομο σε καλύτερη φυσική νοητική και συναισθηματική κατάσταση.
Εναλλακτικά, μια καλή χειροπρακτική ή φυσικοθεραπευτική θεραπεία μπορεί να συμπληρωθεί με επιτυχία από την αφύπνηση της ζωτικής ενέργειας που προσφέρει το Thai Yoga Massage.
Ανάλογα με την περίπτωση, τα αποτελέσματα μπορεί να είναι μερικά ή όλα από τα παρακάτω.

Το Thai Υoga Massage

• Χαλαρώνει βαθιά και απελευθερώνει από μυικές εντάσεις
• Τονώνει, αυξάνει τη ζωτική ενέργεια
• Ανακουφίζει από πόνους
• Αυξάνει την ευκαμψία
• Ξυπνά τα συστήματα του σώματος (αναπνευστικό, κυκλοφορικό, λεμφικό, πεπτικό, μυοσκελετικό, ανοσοποιητικό κλπ) και τα εξισορροπεί
• Βοηθάει στην γρηγορότερη ανάρρωση από ασθένειες και τραυματισμούς
• Ενεργεί προληπτικά σε υποβόσκουσες ασθένειες.
• Αυξάνει τη ροή του αίματος και τη λεμφική ροή
• Απελευθερώνει από συναισθηματικό στρες και μπλοκαρίσματα
• Βοηθά στην διαχείρηση του καθημερινού άγχους, στρες, πίεσης
• Αποκαθιστά τη σύνδεση μεταξύ νου σώματος και ψυχής
• Βοηθά στη συγκέντρωση του νου


  • Σύγκριση με άλλες θεραπευτικές τέχνες
Οι κλασικοί τύποι μασάζ (πχ. Σουηδικό) που συνήθως έχουν ικανοποιητικά αποτελέσματα για τη μυική χαλάρωση, σταματούν στην απλώς μηχανική μάλαξη. Η ωφέλεια που προσθέτει το Thai Yoga Massage οφείλεται στο ότι επιδρά πιο βαθειά στην φυσική και συναισθηματική ύπαρξη του δέκτη. Η Χειροπρακτική και η Φυσικοθεραπεία, από τις πιο συχνά εφαρμοζόμενες τέχνες σήμερα, είναι κοντινές αφού κι αυτές αφυπνίζουν το σώμα βοηθώντας το να ξεπεράσει την ασθένειά του, όμως δεν χειρίζονται τα ενεργειακά σημεία και τις γραμμές τα οποία το ενεργοποιούν περαιτέρω.
Η Ρεφλεξολογία (η οποία επίσης επιδρά σε ενεργειακά και αντανακλαστικά σημεία) και το Σιάτσου (το οποίο επίσης χρησιμοποιεί τεχνικές για να ρυθμίσει την φυσική δομή και την ενέργεια του σώματος), είναι πιο κοντά στο Thai Yoga Massage: κάποιες από τις τεχνικές τους είναι κοινές ή παρόμοιες, αλλά δεν έχουν π.χ. τις διατάσεις.
Κάθε είδος θεραπείας έχει αποτελέσματα στην ανάρρωση ή απλώς στη διατήρηση της ευεξίας του δέκτη – αποτελέσματα που πάντα εξαρτώνται από την αφοσίωση του θεραπευτή, την επαγρύπνηση, την προσοχή και το ήθος του, καθώς επίσης και από το πόσο πρόθυμος είναι ο θεραπευόμενος να δεχτεί τη θεραπεία. Η παραδοσιακή άσκηση του Thai Yoga Massage απαιτεί όλα τα προαναφερθέντα χαρακτηριστικά, πράγμα που το κάνει δυνατή και αποτελεσματική θεραπευτική τέχνη. .  

ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΡΟΥΣΟΣ

 

Από την εφηβική ηλικία προπονήθηκε σε διάφορες πολεμικές τέχνες, ενώ από το 1999 χρονολογείται το ενδιαφέρον και η εξάσκησή του σε διάφορες τεχνικές μασσάζ. Πήρε δίπλωμα σπουδών στο Thai Yoga Massage από την Ακαδημία Αρχαίας Ελληνικής και Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής, και συνέχισε τις σπουδές του στο Λάος, όπου επικεντρώθηκε στην εφαρμογή του Thai Yoga Massage σε συνδυασμό με ανατομία – κλινική προσέγγιση - οστεοπαθητική – εγκυμοσύνη . Επιπλέον έχει παρακολουθήσει σεμινάριο στο Καθιστικό Μασάζ (On Site Massage).
Στα πλαίσια της συνεχούς επιμόρφωσης σχετικά με την ανατολική φιλοσοφία και θεραπευτική, σπουδάζει Βασική Θεωρία της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής, Διατροφή, Διάγνωση και Βελονισμό.

Στον Πολυχώρο Πολιτισμού και Τεχνών Shantom προσφέρονται ατομικές συνεδρίες thai yoga massage με τον Ανδρέα Καρούσο.
Τηλεφωνείστε στη γραμματεία για ραντεβού (210-6717529).

Τελευταία ενημέρωση της σελίδας: 18 Απριλίου 2009