ΒΑΣΟΣ ΣΕΪΤΑΝΙΔΗΣ
Βιογραφικό σημείωμα 

   

Βάσος Σεϊτανίδης


Διάσημος τενόρος και chansonnier της δεκαετίας του '30-’60.

Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη. μεγάλωσε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Ήταν μοναχογιός. Ο πατέρας του ο Χαρίδημος ήταν φημισμένος ράπτης ανδρικών ρούχων. Τη μαμά του την έλεγαν Καλλιόπη. Όταν η οικογένειά του μεταφέρθηκε στην Ελλάδα, ξεκίνησε μαθήματα κλασικού τραγουδιού, και οι δάσκαλοί του, εντυπωσιασμένοι από τις φωνητικές του δυνατότητες, ιδίως στην ψηλή τεσσιτούρα του τενόρου, τον ωθούσαν προς μία καρριέρα στην όπερα. Όμως επειδή οι γονείς του είχαν ανάγκη από οικονομική υποστήριξη, πήρε τη γενναία απόφαση να σταματήσει τις σπουδές του για να τους στηρίξει εργαζόμενος στο ελαφρό τραγούδι.

Πρώτα τον προσέλαβε ο Μακέδος, στο περίφημο θέατρό του. Μετά υπήρξε τακτικός συνεργάτης στην περίφημη "Μάντρα" του Αττίκ, κάτι μεταξύ παριζιάνικης μπουάτ και αθηναϊκής επιθεώρησης, με ύφος βαριετέ ή ταβέρνας, το μεγάλο φυτώριο του ελαφρού τραγουδιού και του θεάτρου στα μεταπολεμικά χρόνια. Από αυτό το περίεργο «μουσικό-φιλολογικό» καμπαρέ βγήκαν αστέρια που μεσουράνησαν στο μεταπολεμικό καλλιτεχνικό στερέωμα της Ελλάδας, όπως η Πάολα, Ρίτα Δημητρίου (καλλιτεχνικό όνομα, Καίτη Ντιριντάουα), Λουΐζα Ποζέλι, Κάκια Μένδρη, Νινή Ζαχά, Δανάη, Καλή Καλό, Μπέμπα Δόξα, Φίλων Αρίας, ο τενόρος Θάνος, Γιώργος Οικονομίδης, ο στιχουργός, ποιητής και θεατρικός συγγραφέας Μίμης Τραϊφόρος, ο σκηνοθέτης Ορέστης Λάσκος και πολλοί άλλοι.

Μετά από αυτή την περίοδο τραγουδούσε ανεξάρτητα σε όλα τα καλά κέντρα της Αθήνας («Όασις», «Παλιά Αθήνα», «Μπλέ Αλεπού», «Αρζεντίνα» κλπ) καλύπτοντας ένα δίωρο πρόγραμμα κάθε βράδυ, κάνοντας και χρέη κονφερανσιέ εκτός από τραγουδιστή. Οι μεγαλύτεροι Έλληνες συνθέτες του αφιέρωσαν έργα τους και ώς το θάνατό του δεν έπαψε να γεύεται θριάμβους όπου πήγαινε.

Με τη Σμάρω Στεφανίδου γνωρίστηκαν σ’ένα χορό της Ιονίου Σχολής. Εκείνη τον είχε ακούσει στην Όαση, όπου είχε πάει με τη μητέρα της, και από τότε της είχε γίνει έμμονη ιδέα. Αγαπήθηκαν τρελλά. Μετά το γάμο τους πολλές φορές συνεργάζονταν σε παραστάσεις και περιοδείες (Κωνσταντινούπολη, Αλεξάνδρεια, Γαλλία) με ρεσιτάλ τραγουδιού και ποίησης ξεκινώντας από το δημοτικό τραγούδι και καταλήγοντας σε σύγχρονους ποιητές και συνθέτες. Του άρεσε να την αποκαλεί Μάγδα. Της αφιέρωσε μάλιστα τραγούδια όπως το «Μάγδα είσαι η ζωή μου» «Κάποτε την εγνώρισε σ’ένα χορό», που έγινε επιτυχία. Έμειναν πολύ αγαπημένοι ώς την τελευταία στιγμή. Ήταν ένας γλυκύτατος άνθρωπος, όπως πολλοί καλλιτέχνες ήταν ανέμελος και ποτέ δεν σκέφτηκε το οικονομικό του συμφέρον, τα ένσημα κλπ...

Μετά τον Β’παγκόσμο πόλεμο, εξελέγη από το Σωματείο των Μουσικών ως εκπρόσωπός του για να τραγουδήσει στο Παρίσι στις εκδηλώσεις για το Σχέδιο Μάρσαλ. Εκεί συνελήφθη η κόρη τους Λήδα, την οποία μάλιστα αποκαλούσαν χαϊδευτικά «Φρουρού» (ένα παρατσούκλι που εκείνη απεχθανόταν), προς τιμήν μιάς παριζιάνικης οπερέτας που παιζόταν εκείνη την εποχή.

Η Λήδα μεγάλωσε ως επί το πλείστον με τον πατέρα της, γιατί η μητέρα της έλειπε πολύ συχνά για πρόβες, αλλά και για απογευματινές παραστάσεις (τα θέατρα έκαναν14 παραστάσεις την εβδομάδα τότε) ενώ εκείνος, που δούλευε μόνον τα βράδια, ήταν τη μέρα ελεύθερος, την πήγαινε βόλτα, στο «Σινεάκ» κλπ... Ήταν η χαρά του και η ευτυχία του. Δυστυχώς δεν μπόρεσε να τη χαρεί πολύ.

Πέθανε το 1965 σε ηλικία 52 ετών από καρκίνο.

Ανάμεσα στις επιτυχίες του, μπορούμε να σημειώσουμε:

Θα σου κάνω πιά κι'απόψε σερενάδα (1927;) Στίχοι και μουσική Αττίκ
Θυμάσαι (1932) Στίχοι Μαλακάση, μουσική Θόδωρου Σπάθη.
Μεσάνυκτα (1932) . Στίχοι Σπύρου Βλάσση, μουσική Θέμη Νάλτσα.
Ο διαβάτης της ζωής (1932)Τραγούδι - μοιρολόγι. Στίχοι και μουσική: Αττίκ. Εκτελέστηκε για πρώτη φορά στην Μάντρα του Αττίκ από τον ίδιο.
Καμμιά δεν αγαπάει Tango (1933) .Στίχοι Τάσου Μπακόπουλου, μουσική Τώνη Φαρούγγια. Η μεγάλη επιτυχία του Β. Σεϊτανίδη
Κι όμως ακόμα σ' αγαπώ (1933) Στίχοι Πωλ Μενεστρέλ, μουσική Γιώργος Ψύλλα. Το πρωτοτραγούδησε ο Β. Σεϊτανίδης στον Λευκό χορό του Εθνικού Ωδείου
Μάτια γυναίκας Tango Αθηναϊκό (1933) Στίχοι Γιώργου Καμβύση, μουσική Τίτου Ξηρέλλη. Στην παρτιτούρα γράφει: Αφιερώνεται στον λαμπρόν τενόρον Β. Σεϊτανίδη που το πρωτοτραγούδησε
Δεν είστε σεις που κάποιο βράδυ (1934) στίχοι Στέφανου Θεοδωρίδη, μουσική Σπύρου Ζουμπέρ. Το πρωτοτραγούδησε στην "Οασι"
Πως να μην κλαις Tango (1934) Στίχοι Κώστα Κοφινιώτη, μουσική ΓιάννηΚουγιουμτζόγλου.
Σ'αγάπησα γιατί της μοιάζεις Tango (1935) Στίχοι Κώστα Κοφινιώτη, μουσική Γιάννη Σπάρτακου. Η μεγάλη επιτυχία της "Όασης"
Ξημερώματα Tango (1935) . Στίχοι Κώστα Κιούση, μουσική Σπύρου Ζουμπέρ. Η μεγαλύτερη επιτυχία του Β. Σεϊτανίδη μετά τα "Μεσάνυχτα"
Έρημος, βαρύς και μόνος (1937) Στίχοι και μουσική: Αττίκ
Σβήσε φεγγάρι Tango (1943) Στίχοι και μουσική Χρήστου Χαιρόπουλου. Χαρισμένο στον Πάνο Βισβάρδη και τον Βάσο Σεϊτανίδη.
Έχω ανάγκη απόψε από σένα Slow fox (1953) στίχοι Κώστα Κοφινιώτη, μουσική Σταύρου Ρουχωτά.
Η μεγάλη επιτυχία του Βάσου Σεϊτανίδη στην "Μπλε Αλεπού".


Δίσκοι με συμμετοχή του Βάσου Σεϊτανίδη:


Η ΠΙΟ ΩΡΑΙΑ ΕΠΟΧΗ 4
20 παλιά τραγούδια στις πρώτες εκτελέσεις τους και σε digital mastering.
Μουσική των Κώστα Σεϊτανίδη, Θέμη Νάλτσα, Τάσο Βαμπάρη, Κώστα Γιαννίδη, Γιάννη Βέλα, Γρηγόρη Κωνσταντινίδη, Χρήστου Χαιρόπουλου, Ζοζέφ Κορίνθιου, Κίτσας Κορίνα κ. ά. Τραγουδούν: Δανάη, Άντζελα Κάρι, Βάσος Σεϊτανίδης, Μιχάλης Θωμάκος, Τρίο Βαμπάρη, Σούλα Καραγιώργη, Αγγέλα Λικιαρδοπούλου, Νίκος Γούναρης, Πέτρος Επιτροπάκης, Ανδρέας Αθανασιάδης, Σπύρος Βλάσσης, Τάσος Βαμπάρης, Λουτσιάνα Ελένη ντε Ρόζε, Ελβίρα ντε Ιντάλγκο.
Εταιρεία: MINOS-EMI
Κυκλοφορία: 17/09/2003.
Ο Βάσος Σεϊτανίδης τραγουδά μαζί με το Σπ. Βλάσση το τραγούδι
"Είναι μεσάνυχτα κι όλη η φύσις ησυχάζει"Αρχική Λήδα Shantala | Σύντομο βιογραφικό | Χοροθέατρο | Ταξίδια | Shantom | Γιόγκα | Iνδικός χορός
Χοροθεραπεία |
Ενοικίαση αιθουσών | Τα ΝΕΑ μας | Μαθήματα | Εβδομαδιαίο πρόγραμμα| Σεμινάρια
Εναλλακτικές θεραπείες | Εκδηλώσεις | Οδηγίες πρόσβασης | Sitemap | Credits | Home


Τελευταία ενημέρωση της σελίδας: 10 Aυγούστου 2014