«Ο κλασικός ελληνικός χορός, μέθοδος Ruby Ginner, είναι μια χορευτική τεχνική που βασίζεται στους στόχους και τα ιδεώδη της αρχαίας Ελλάδας, και ειδικότερα την αναγκαιότητα για ισορροπία και αρμονία του σώματος, του νου και του πνεύματος. Είναι ένα προσεκτικά δομημένο σύστημα και εμπλουτίζεται από τη γνώση του αρχαιοελληνικού πολιτισμού και της μυθολογίας. Γίνονται επίσης σημαντικές συσχετίσεις με τις αδελφές τέχνες της μουσικής, του δράματος, της γλυπτικής και της ζωγραφικής»
Dame Merle Park DBE,
πρώην πρίμα μπαλαρίνα του Βασιλικού Μπαλλέτου και πρώην διευθύντρια της σχολής του Βασιλικού Μπαλλέτου.
|
 |
Η ιδρύτρια της μεθόδου, Ruby Ginner (1886–1978) και η δημιουργία του αρχαίου ελληνικού χορού
Αγγλίδα χορεύτρια και δασκάλα Ruby Ginner γεννήθηκε το 1886. Το έσκασε από το σπίτι της για να σπουδάσει μπαλλέτο και να γίνει χορεύτρια. Η επαφή της με το αρχαίο ελληνικό δράμα πυροδότησε μια αγάπη για την αρχαία Ελλάδα που την έκανε να μελετήσει ενδελεχώς τον ελληνικό πολιτισμό, μια μελέτη που διήρκεσε 26 χρόνια. Εμπνεόμενη από τις στάσεις στα αρχαιοελληνικά αγγεία και τις τοιχογραφίες, τις οποίες συμπλήρωσε με κινήσεις δικές της, δημιούργησε ένα είδος αρχαίου ελληνικού χορού. Yπήρξε πρώτη χορεύτρια στην Beecham Opera Company (1910–12), έπειτα, το 1913 δημιούργησε δική της ομάδα, την Grecian Dancers, με την οποία έδινε παραστάσεις στο Λονδίνο και περιόδευε. Κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, ίδρυσε τη Σχολή Χορού Ruby Ginner School of Dance, που αργότερα έγινε η Σχολή Χορού και Θεάτρου Ginner-Mawer. Το 1923 για να προάγει τις ιδέες της ίδρυσε την Εταιρεία Δασκάλων του αναγεννημένου ελληνικού χορού (Association of Teachers of the Revived Greek Dance) που αργότερα έγινε Εταιρεία Ελληνικού Χορού (Greek Dance Association). Χορογράφησε αρκετά μπαλλέτα και έγραψε δύο βιβλία, The Revived Greek Dance (1933) και Gateway to the Dance (1960). Έχει αναγνωριστεί η επιρροή του αρχαίου ελληνικού χορού στο μπαλέτο και στο μοντέρνο από πολλούς χορευτές.
Ανάμεσα σε αυτούς που έδειξαν ενδιαφέρον και τον υποστήριξαν είναι οι: Anna Pavlova, Ruth St Dennis, Dame Sybil Thorndike, Dame Peggy Ashcroft, Sir John Gielgud and Sir Laurence Olivier.
Στόχοι - ωφέλη
Ο αρχαίος ελληνικός χορός στηρίζεται στη φυσική κίνηση του σώματος. Προάγει τη σωστή στάση του σώματος, το ρυθμό και τη καθαρότητα της κίνησης. Επιπλέον ενισχύει τη φυσική αντοχή και τη ποιότητα της παύσης. Ο μαθητής αποκτά ισορροπία, έλεγχο και κυρίως χάρη και δυνατότητα έκφρασης.
Όλα αυτά είναι εφικτά μέσα από τα πολλά και πλούσια είδη του: λυρικός, αθλητικός, πυρρίχιος, τελετουργικός, βακχικός, διονυσιακός, χορικός και τραγικός.
Η λυρική φόρμα θεωρείται η πιο εύκολη, ενώ οι υπόλοιπες έχουν πιο προχωρημένες κινήσεις, βήματα και έκφραση με αποκορύφωμα τη τραγική φόρμα.
Στον αρχαίο ελληνικό χορό ο χορευτής έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει πέπλο, κύμβαλα, πυρσούς, θυρσούς, σπαθιά και τόξα, ανάλογα με το είδος που χορεύει.
|
Νέλλη Ρουμελιώτη
Γεννήθηκε στην Αθήνα. Από 5 έως 12 ετών ασχολήθηκε με την ενόργανη γυμναστική. Συνέχισε με μπαλέτο, έπειτα φλαμένκο (όπου έχει αποκτήσει τα 5 πρώτα διπλώματα από τη Spanish Dance Society) και σύγχρονο χορό. Έκανε μαθήματα αρχαίου Ελληνικού χορού, δημιουργικής κίνησης και αυτοσχεδιασμού που εμπνέονται από την ελληνική ποιητική μυθολογική παράδοση βασιζόμενα στη μέθοδο της Ruby Ginner.
Το 2006 απόκτησε τον τίτλο της επαγγελματία χορεύτριας δίνοντας, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, το «arangetram» στο Shantom και παίρνοντας το επαγγελματικό δίπλωμα διδασκαλίας στον ινδικό κλασσικό χορό Bharata Natyam. Πηγαίνει συχνά στην Ινδία και κυρίως στο Τσένναϊ της Νότιας Ινδίας, για μαθήματα χορού και έκφρασης (abhinaya).
Επίσης από το 2000 ειδικεύτηκε στον αυθεντικό παραδοσιακό Αιγυπτιακό χορό και στα 4 στυλ του: folk, classical, baladi, zar, σπουδάζοντας την τεχνική και τη θεωρητική πτυχή τους (μουσική, ιστορία χορού, ενδυματολογία, τεχνικές διδασκαλίας), αλλά και την ιδιαίτερη ερμηνεία του καθενός, παίρνοντας δίπλωμα διδασκαλίας από το εξωτερικό. Επιπλέον έχει διδαχθεί τσιγγάνικο αιγυπτιακό χορό (Ghawazee), χρήση πέπλου για το Classical ρεπερτόριο, baladi πέπλο, μπαστούνι και ζήλια. Παρακολουθεί κάθε χρόνο σεμινάρια αιγυπτιακού χορού από διεθνείς ερμηνεύτριες στην Αγγλία, στη Γαλλία, στην Ιταλία και στην Γερμανία και έχει συμμετάσχει σε παραστάσεις ως χορεύτρια και χορογράφος.
Διδάσκει Bharata Natyam στο Shantom καθώς επίσης παραδοσιακό αιγυπτιακό χορό και αρχαίο ελληνικό χορό στο Shantom και σε άλλες σχολές.
Έχει πτυχίο Μαθηματικών από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, στη συνέχεια απόκτησε Master Αστροφυσικής-Αστρονομίας-Μηχανικής από το Φυσικό τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών και δεύτερο Master στη Στατιστική από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Σήμερα είναι υποψήφια διδάκτωρ στο παραπάνω τμήμα.
|
|
|