ΣΜΑΡΩ ΣΤΕΦΑΝΙΔΟΥ
 

   

Γράμμα από τη Λήδα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Κυριακή, 7 Νοεμβρίου 2010
Αγαπητοί μου φίλοι,
σήμερα στις 7 το απόγευμα η μεγάλη ηθοποιός και φιλόσοφος Σμάρω Στεφανίδου ολοκλήρωσε την υπέροχη ζωή της με ένα ηλιόλουστο φινάλε. Όπως το ηλιοβασίλεμα είναι η κατάληξη μιάς λαμπρής μέρας, έτσι και η Σμάρω έφυγε με τον ομορφότερο τρόπο, μέσα στην αγάπη και τη γαλήνη, προσφέροντας δώρα πολύτιμα στους γύρω της.
Νοιώθω πολύ ευλογημένη που την είχα ως μητέρα και μέντορα. Η σχέση μας από δω και πέρα, ελεύθερη από τους περιορισμούς της ιδιότητας κόρης - μάνας, θα συνεχιστεί αιώνια σε πνευματικό επίπεδο.
Η Σμάρω, πλήρης ημερών, με πλήρη νοητική διαύγεια και με αμείωτο το γνωστό της χιούμορ, πήγε στο Ιπποκράτειο περπατώντας, με αξιοπρέπεια και θάρρος.
Είμαι ευγνώμων στους γιατρούς, το νοσηλευτικό προσωπικό,τους τραπεζοκόμους και τους καθαριστές, που με αφοσίωση και σεβασμό μετέτρεψαν το θάλαμο 12 σε... σπίτι μας. Με τη φροντίδα και τη διακριτικότητά τους, μας έδωσαν την ευκαιρία να βιώσουμε, η Σμάρω και γω, την όλη διαδικασία σα μιά εμπειρία ζωής και αγάπης.
Φεύγοντας η Σμάρω με δίδαξε οτι το τέλος είναι μιά καινούργια αρχή.
Παραδίδω το χέρι της στους μεγάλους ηθοποιούς που προηγήθηκαν: ας της ευχηθούμε άλλες τόσες επιτυχίες στο "άλλο" επίπεδο συνειδητότητας.
Περήφανη για τη Σμάρω

Η κόρη της

Λήδα Shantala.

Βιογραφικό σημείωμα

Μικρασιάτισσα από γονείς και παππούδες, γεννήθηκε στην Αθήνα στις 4 Σεπτεμβρίου 1913. Έμαθε ξένες γλώσσες και πιάνο, ενώ από πολύ μικρή έπαιζε θέατρο κι έκανε παραστάσεις στα παιδιά. Τελείωσε την Εμπορική σχολή.

Οι γονείς της αντέδρασαν πολύ αρνητικά στην απόφασή της να γίνει ηθοποιός κι έτσι, μυστικά από την οικογένειά της, δουλεύοντας, χρηματοδότησε τις θεατρικές σπουδές της στη σχολή του Εθνικού Θεάτρου απ' όπου αποφοίτησε.

Μετά την αποφοίτησή της, την προσέλαβε η Μαρίκα Κοτοπούλη, αναθέτοντάς της αμέσως μεγάλους ρόλους, και μάλιστα της εμπιστεύτηκε να την αντικαταστήσει δύο φορές, όταν εκείνη είχε αρρωστήσει και δεν μπορούσε να παίξει. Με την Κοτοπούλη συνέχισε αρκετά χρόνια, κι έπειτα πήγε στο θίασο του Βασίλη Λογοθετίδη, με τον οποίο έμεινε μέχρι το θάνατό του.

Μετά άρχισε η άνοδος. Έγινε περιζήτητη από όλους τους θιάσους, και έπαιξε όλη τη γκάμα του παγκόσμιου ρεπερτορίου, από ποιοτική επιθεώρηση μέχρι τραγωδία.
Θα ήταν κουραστικό να αναφερθεί κανείς σε όλους τους ρόλους, σε όλα τα έργα που έχει παίξει όπως και στα θέατρα που έχει εμφανιστεί.

Εκτός από τη Μαρίκα Κοτοπούλη και το Βασίλη Λογοθετίδη, συνεργάστηκε με την Κατερίνα, την Έλλη Λαμπέτη, το Δημήτρη Χόρν, το Λάμπρο Κωσταντάρα, το Γιάννη Φέρτη, την Ξένια Καλογεροπούλου, την Αλίκη Βουγιουκλάκη, το Στέφανο Ληναίο, το Γιάννη Γκιωνάκη, το Νϊκο Κούρκουλο,τον Αντώνη Αντύπα και πολλούς, πολλούς άλλους. Σταθμός της καριέρας της ήταν η Εκάβη στο έργο «Τρωάδες» του Ευριπίδη στο Θέατρο της οδού Καπλανών και στους Δελφούς, σε σκηνοθεσία Γιάννη Τσαρούχη. Στην "Ακαδημία Τσαρούχη", όπως τη λέει η ίδια, έμαθε πολλά και σοφά πράγματα.

Από το γάμο της με τον αδικοχαμένο τραγουδιστή Βάσο Σεϊτανίδη απέκτησε μιά κόρη, τη Λήδα.

Η Σμάρω Στεφανίδου αποτελεί ξεχωριστό σημείο αναφοράς στη διαδρομή του ελληνικού θεάτρου. Μετά από πολύχρονη λαμπρή σταδιοδρομία στο θεατρικό στερέωμα, τον ελληνικό κινηματογράφο, την τηλεόραση και το ραδιόφωνο, αφού προσέφερε μεγάλες ερμηνείες, ήθος και γνησιότητα στο ελληνικό κοινό, το οποίο και την καθιέρωσε, κορυφώνει την προσφορά της στην ελληνική κοινωνία, δημιουργώντας και στηρίζοντας το Shantom (Πολυχώρο Πολιτισμού και Τεχνών Σμάρω Στεφανίδου - Λήδα Shantala), έναν ξεχωριστό χώρο πολιτισμού που επιθυμεί να φέρει τη δική της σφραγίδα αξιών.
Για ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΣ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ, ΠΑΡΑΣΤΑΣΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ κάν'τε κλικ ΕΔΩ

Τελευταία ενημέρωση της σελίδας: 29 Aυγούστου 2019