ΣΜΑΡΩ ΣΤΕΦΑΝΙΔΟΥ
 

   

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
παρακάτω και βίντεο

Η Σμάρω Στεφανίδου το 2003

Η Σμάρω Στεφανίδου αποτελεί ξεχωριστό σημείο αναφοράς στη διαδρομή του ελληνικού θεάτρου.
Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 4 Σεπτεμβρίου 1913. Μικρασιάτισσα από γονείς και παππούδες, οι παππούδες και οι γιαγιάδες της κατάγονταν από την Καππαδοκία και την Καισαρεία, αισθανόταν πάντα τις ρίζες της βαθιά στα χώματα της Ανατολής. ΄Ηταν το πέμπτο παιδί της οικογένειας, που ήλθε στην Αθήνα μετά την καταστροφή της Σμύρνης.
Γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην περιοχή του Βοτανικού. Από πολύ μικρή έπαιζε θέατρο κι έκανε παραστάσεις στα παιδιά στο υπόγειο του σπιτιού της. ΄Εμαθε ξένες γλώσσες και πιάνο, και φοίτησε στις Καλόγριες.
Αργότερα μπήκε στην Εμπορική σχολή, απ'όπου πήρε το πτυχίο της: εκεί συμμετείχε στη θεατρική ομάδα της σχολής ανεβάζοντας το έργο «΄Ικαρος». Την επόμενη μέρα της παράστασης, οι εφημερίδες έγραψαν πως «η δεσποινίς Στεφανίδου υπήρξε η ψυχή του έργου» κι ένας καθηγητής της της είπε: «Εσύ, Σμάρω, πρέπει να παίξεις στο θέατρο επαγγελματικά».
Οι γονείς της αντέδρασαν πολύ αρνητικά στην απόφασή της να γίνει ηθοποιός κι έτσι μυστικά από την οικογένειά της, δουλεύοντας τα πρωινά ως δακτυλογράφος, τα απογεύματα παρακολουθούσε μαθήματα στη σχολή του Εθνικού Θεάτρου, χωρίς να το γνωρίζει κανείς από τους δικούς της. Είχε όμως την τόλμη να καλέσει τους γονείς της στις εξετάσεις του Ιουνίου για να την παρακολουθήσουν, και ταυτόχρονα για να αποκαλύψει σε όλους το μυστικό της.

Μόλις τελείωσε τη σχολή, την προσέλαβε η Μαρίκα Κοτοπούλη, να παίξει μαζί της στο έργο του Παύλου Μελά «Ρουμπής κουμπής και κουμπιά». Υποδυόταν μιά Σμυρνιά φραγκολεβαντίνα, ένας ρόλος που εξωτερικά δεν της ταίριαζε, γιατί είχε ένα πολύ αθώο παρουσιαστικό. Στο θίασο Κοτοπούλη είχε και την πρώτη της εμπειρία στο χώρο της αρχαίας τραγωδίας, ως πρώτη κορυφαία στην 'Ηλέκτρα', ρόλο που της έδωσε για τη δυνατή και καθαρή φωνή της. Η Κοτοπούλη την κράτησε κοντά της αρκετά χρόνια, αναθέτοντάς της αμέσως μεγάλους ρόλους, και μάλιστα της εμπιστεύτηκε να την αντικαταστήσει δύο φορές, όταν εκείνη είχε αρρωστήσει και δεν μπορούσε να παίξει.
Παράλληλα είχε κάνει το ντεμπούτο της στον κινηματογράφο με την ταινία «Τα τέσσερα σκαλοπάτια». Ακολούθησε το έργο «Ο πύργος των ιπποτών» και αρκετές άλλες ταινίες, όλη τη δεκαετία του '50-'60.
΄Επειτα πήγε στο θίασο του Βασίλη Λογοθετίδη, και για οκτώ συνεχή χρόνια, μέχρι το θάνατό του, ήταν κύρια παρτεναίρ του σε θεατρικά έργα αλλά και σε ταινίες, με αποκορύφωμα το έργο του Αλέκου Σακελλάριου «Δεσποινίς ετών 39». Λόγω του σοβαρού παρουσιαστικού της, της έδιναν πάντα ρόλους μεγαλύτερους της ηλικίας της: «Καινούργια ζωή», «Το μελτεμάκι», «Μιάς πεντάρας νιάτα»....
Άρχισε η άνοδος. ΄Εγινε περιζήτητη από όλους τους θιάσους.

Δούλεψε στο θίασο Κατερίνας («Πολεμικές Καντρίλλιες», «Μις Μπα»,«Θύελλα»....) και στο θίασο Ενωμένων Καλλιτεχνών («Ιούλιος Καίσαρ»,«Φον Δημητράκης»...)
΄Εγινε ιδρυτικό μέλος του Θεάτρου Τέχνης, δουλεύοντας για πολλά χρόνια πλάϊ στον Κουν («Σουάνεβιτ»,«Αγριόπαπια» κ.ά.)
Μιά από τις σημαντικές συνεργασίες της υπήρξε με την ΄Ελλη Λαμπέτη και το Δημήτρη Χορν, με τον οποίο είχε μιά τρομερή επαγγελματική ταύτιση και τους έδενε ώς το τέλος μιά βαθιά φιλία («Αλοίμονο στους νέους» κ.ά.). Συνεργάστηκε επίσης με το Λάμπρο Κωσταντάρα, το Γιάννη Φέρτη («Οι πεταλούδες είναι ελεύθερες»), την Ξένια Καλογεροπούλου, τη Μελίνα Μερκούρη, την Αλίκη Βουγιουκλάκη, το Στέφανο Ληναίο, το Γιάννη Γκιωνάκη, το Νϊκο Κούρκουλο («Πρόσκληση στον πύργο»),τον Αντώνη Αντύπα και πολλούς άλλους, παίζοντας όλη τη γκάμα του παγκόσμιου ρεπερτορίου, από ποιοτική επιθεώρηση μέχρι τραγωδία.
Θα ήταν κουραστικό να αναφερθεί κανείς σε όλους τους ρόλους, σε όλα τα έργα που έχει παίξει Ενδεικτικά αναφέρουμε τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην επιθεώρηση του Μποστ «Μαμά Ελλάδα» που ανέβασε το 1962 με ιδιαίτερη επιτυχία, καθώς και τους πρωταγωνιστικούς ρόλους στα έργα «Τζιν γκέημ», «Η μικρή μας πόλη», «Μαντάμ Ορτάνς» (για την οποία πήρε θαυμάσιες κριτικές).

Πλούσια ήταν και η παρουσία της στο χώρο των ερτζιανών, όπου για πολλά χρόνια συμμετείχε στην εκπομπή θεάτρου και βιβλίου του Δ' Προγράμματος, ερμηνεύοντας πολλούς ρόλους σε θεατρικά έργα όπως «Τρίτο στεφάνι» του Ταχτζή, «Εκατό χρόνια μοναξιάς» του Γκ.Γκ. Μάρκες, «Βαρώνη Σταφ», «Παύλος και Βιργινία» και πολλά ακόμα έργα συγγραφέων, όπως Α. Τερζάκη, Θεοτοκά κ.ά. Για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα παρουσίαζε τη ραδιοφωνικής εκπομπή «Η γλώσσα που κεντά» (σε κείμενα ΄Αλκη Στέα και Λάκη Μιχαηλίδη), και διάβασε πολλά λογοτεχνικά κείμενα Ελλήνων και ξένων συγγραφέων.
Εξ ίσου πλούσια ήταν η παρουσία της στην τηλεόραση, σε θεατρικά έργα που παρουσιάζονταν στην εκπομπή της ΕΤ-1 «Το θέατρο της Δευτέρας», στη σειρά του Τάσου Αθανασιάδη «Οι τελευταίοι εγγονοί» κλπ.

Σταθμός της σταδιοδρομίας της ήταν, το 1977, ο ρόλος της Εκάβης στο έργο «Τρωάδες» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Γιάννη Τσαρούχη. Στην Ακαδημία Τσαρούχη, όπως τη λέει η ίδια, έμαθε πολλά και σοφά πράγματα. «Στα μάτια σου διακρίνω όλη την προσφυγιά του κόσμου, κι επειδή είμαι ζωγράφος, μη μου το αμφισβητήσεις», της απάντησε όταν τον ρώτησε γιατί διάλεξε εκείνη για να ερμηνεύσει την ξεπεσμένη βασίλισσα της Τροίας. Μετά από την τεράστια επιτυχία της παράστασης στο Θέατρο της οδού Καπλανών, οι «Τρωάδες» ξαναπαρουσιάστηκαν στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά καθώς και στους Δελφούς, όπου τα εισιτήρια πουλιόνταν στη μαύρη αγορά, κάτι που συνέβη για πρώτη φορά για θεατρικό έργο.
Μιά από τις ευτυχισμένες προσωπικές στιγμές της Σμάρως Στεφανίδου ήταν ο γάμος της με τον καταξιωμένο τραγουδιστή Βάσο Σεϊτανίδη (1913-1965) με τον οποίο απέκτησε μιά κόρη, τη Λήδα-Ειρήνη. «Παντρευτήκαμε από τρελλό έρωτα», λέει η ίδια. Το ζευγάρι συνεργάστηκε πολλές φορές και επαγγελματικά, σε βραδιές μουσικής και ποίησης, στην Αθήνα και σε περιοδείες. Η ζωή της όμως σημαδεύτηκε από δυό μεγάλες απώλειες: το θάνατο του άντρα της το 1965 και την εξαφάνιση της αδελφής της, το 1970, μετά το θάνατο της μητέρας τους. Μετά από πολύχρονη λαμπρή σταδιοδρομία στο θεατρικό στερέωμα, τον ελληνικό κινηματογράφο, την τηλεόραση και το ραδιόφωνο, αφού προσέφερε μεγάλες ερμηνείες, ήθος και γνησιότητα στο ελληνικό κοινό, το οποίο και την καθιέρωσε, κορύφωσε την προσφορά της δημιουργώντας και στηρίζοντας το «Χώρο Πολιτισμού και Τεχνών Σμάρω Στεφανίδου - Λήδα Shantala», έναν ξεχωριστό χώρο πολιτισμού που επιθυμεί να φέρει τη δική της σφραγίδα αξιών. Μαζί με την κόρη της, το φθινόπωρο του 2003 αποπεράτωσαν το "Shantom", ένα πολιτιστικό κτίριο στο Χαλάνδρι, που στεγάζει μαθήματα, σεμινάρια (χορού, γιόγκα, πολεμικών τεχνών, θεάτρου, εναλλακτικών θεραπειών κ.ά), και παραστάσεις, αλλά και όλων των ειδών πολυ-πολιτισμικές εκδηλώσεις: ένας πόλος επιμόρφωσης, ψυχαγωγίας, συνάντησης και επικοινωνίας, μέσα σε ένα πλαίσιο που σέβεται τον άνθρωπο και στοχεύει στην ανάπτυξη του δυναμικού του.Ώς το τέλος της ζωής της, που ήρθε την Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2010, η Σμάρω Στεφανίδου διατήρησε τη ζωντάνια και το χιούμορ της και είχε τακτική παρουσία σε όλες τις θεατρικές πρεμιέρες και πολιτιστικές εκδηλώσεις.

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ

ΘΕΑΤΡΟ

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ - ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ - ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ

1935

.Κωστή Παλαμά Τρισεύγενη

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

1937-1940: Θίασος Μαρίκας Κοτοπούλη

* Παύλου Μελά Ρουμπής κουμπής και κουμπιά
* Αγγ. Τερζάκη Γαμήλιο εμβατήριο
*Alfred Jarry Έκτο πάτωμα
* Ντ'Υσσώ-Γκάου Βαθιές είναι οι ρίζες
* Μπ. Σω Το επάγγελμα της κυρίας Γουώρρεν
* Δημ. Μπόγρη Καινούργια ζωή
* Δημ. Μπόγρη Όλα θ'αλλάξουν ... κυρία Ασπροδόντη
* Αντρέ Ομπέ Δον Ζουάν
* Παντελή Χορν Μελτεμάκι
* 1939 Σοφοκλή Ηλέκτρα (σε σκηνοθεσία του Κάρολου Κουν και σκηνικά του Νίκου Εγγονόπουλου) ... πρώτη κορυφαία
* και άλλα

* Γ. Ζερβού Τα τέσσερα σκαλοπάτια (1951) .... Λουκία Ασπροκότσυφα
* Γ. Ασημακόπουλου - Ν. Τσιφόρου Ο πύργος των ιπποτών (1952) .... Όρσα Δελαρόσσα
* Αλ. Σακελλάριου Σάντα Τσικίτα (1953) .... κ. Δελακοβία
* Αλ. Σακελλάριου Δεσποινίς ετών 39 (1954) .... Χρυσάνθη Καραντάρη
* Ο ζηλιαρόγατος (1956) .... Μίνα Μουτσοπούλου
* Ν. Τσιφόρου Ο γυναικάς (1957) .... Κορίνα Φραμπαλά-Ζουμπούλου
* Ντίνου Δημόπουλου Μανταλένα (1960) .... Πιπίτσα
* Τρεις κούκλες κι εγώ! (1960) .... Χρύσα
* Αλ. Σακελλάριου Αλλοίμονο στους νέους (1961) .... Ελένη
* Ντίνου Δημόπουλου Ταξίδι
* Γ. Τζαβέλλα Ο εραστής έρχεται
* Γ. Ρούσσου Ευτυχώς τρελλάθηκα
* Βασίλη Γεωργιάδη Γάμος αλά Ελληνικά (1964) .... μητέρα Πέτρου
* Στέλιου Ζωγραφάκη Ο Αριστείδης και τα κορίτσια του (1964) .... Ευδοκία
* Γιαλαμά-Πρετεντέρη Μιας πεντάρας νιάτα (1967) .... Μαρίκα Κωνσταντίνου
* Ο τρελός τα 'χει 400σε σκηνοθεσία Κώστα Καραγιάννη (1968) .... Σουλτάνα
* Δουλικό αμέσου δράσεως σε σκηνοθεσία Κώστα Ανδρίτσου (1972) .... Μητέρα Άγγελου
* Γιάννη Δαλιανίδη 20 γυναίκες κι εγώ (1973) .... Σμάρω Φιλίππου

1940-1942: θίασος Κατερίνας (Ανδρεάδη)

* Γιαλαμά-Οικονομίδη-Θίσβιου Πολεμικές Καντρίλιες
* Χάγερμαν Καλή ελπίδα
* Σ. Μπέκεφυ Περάστε την πρώτη του μηνός
* και άλλα1942-1944: Θέατρο Τέχνης * Ίψεν Αγριόπαπια
* Στρίντμπεργκ Σουάνεβιτ
* Γ. Σεβαστίκογλου Κωνσταντίνου και Ελένης
* Πιραντέλλο Έτσι είναι, αν έτσι νομίζετε
* Έρσκιν Κώλντουελ Για ένα κομμάτι γης
* Γρ. Ξενόπουλου Στέλλα Βιολάντη ... μητέρα, Μαρία Βιολάντη
* και άλλα

1944: Θίασος Κατερίνας

* Β. Σαρντού Κυρία δε με μέλλει
* Λέο Λέντς Κυρία σας αγαπώ1946: Θίασος Ενωμένων Καλλιτεχνών * Θεοδώρα
* Αν δουλέψεις, θα φας1949-50: Θίασος Βάσως Μανωλίδου - Γ. Παππά
1952-1960: Θίασος Βασίλη Λογοθετίδη * Σακελλάριου-Γιαννακόπουλου Δεσποινίς ετών 39
* Γ. Ρούσσου Ένα βότσαλο στη λίμνη,
* Σακελλάριου-Γιαννακόπουλου Τρίτη και 13,
* Δημ. Ψαθά Ένας βλάκας και μισός,
* Γ. Τζαβέλλα Ο εραστής έρχεται
* Φεϋντώ Ξυλιές στα μαλακά
* Ν. Τσιφόρου Ο τελευταίος τίμιος
* και πολλά άλλα

ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Τηλεοπτικά θεατρικά έργα

: * Δημ. Ψαθά «Ο δειλός και ο τολμηρός»
* Δημ. Ψαθά «Ένας βλάκας και μισός»
* Ποτέ μην απελπίζεσαι»
* Ζαν Ανούιγ Κολόμπ Μετάφραση, διασκευή και σκηνοθεσία Γρηγόρης Γρηγορίου (Θέατρο της Δευτέρας Πρώτη προβολή 11/12/1978)

κ.ά.

Τηλεοπτικές σειρές:

* Δημήτρη Νικολαΐδη Ο κύριος, η κυρία και η μαμά
* Γιάννη Τζιώτη Ιστορίες αγάπης
* Οι τελευταίοι εγγονοί (από το μυθιστόρημα του Τάσου Αθανασιάδη)
* Γιώργου Κωνσταντίνου Και οι τέσσερεις ήταν υπέροχες

1946: Θίασος Ενωμένων Καλλιτεχνών

. Θεοδώρα
. Αν δουλέψεις, θα φας
1949-50: Θίασος Βάσως Μανωλίδου - Γ. Παππά
1952-1960: Θίασος Βασίλη Λογοθετίδη
. Σακελλάριου-Γιαννακόπουλου Δεσποινίς ετών 39
. Γ. Ρούσσου Ένα βότσαλο στη λίμνη,
. Σακελλάριου-Γιαννακόπουλου Τρίτη και 13,
. Δημ. Ψαθά Ένας βλάκας και μισός,
. Γ. Τζαβέλλα Ο εραστής έρχεται
. Φεϋντώ Ξυλιές στα μαλακά
. Ν. Τσιφόρου Ο τελευταίος τίμιος
. Δ. Γιαννουκάκη Μειδιάστε παρακαλώ
. 1957 Δ. Ψαθά Προς Θεού, ας μείνει μεταξύ μας (Θ. Παρκ)
. και πολλά άλλα

ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ

Έλαβε μέρος, επί σειράν ετών, σε πολυάριθμες θεατρικές και λογοτεχνικές εκπομπές στο ραδιόφωνο, καθώς και σε ραδιοφωνικές σειρές συνεχείας όπως

* Η γλώσσα που κεντά και
* Βαρώνη Σταφ.

Διάβασε σε συνέχειες τα μυθιστορήματα

* Εκατό χρόνια μοναξιάς του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες,
* Το τρίτο στεφάνι του Κώστα Ταχτσή,
* Η παρακμή των σκληρών του Άγγελου Τερζάκη

κ. ά.

1960-1962: Θίασος Δημ. Χόρν

. Μακ Ντούγκαλ - Άλλαν Ο δειλός κι ο τολμηρός
. Σακελλάριου - Γιαννακόπουλου Αλίμονο στους νέους
. Ανούιγ Ταξιδιώτης χωρίς αποσκευές
. Δ. Χόρν Ο ανθρωπάκος (με το Δημ. Χόρν και τη Βέρα Ζαβιτσιάνου)
. Έτσι είναι η ζωή
. και άλλα
 

1962-63

1962 (καλοκαίρι) Μποστ-Θεοδωράκη Όμορφη πόλη (θέατρο Παρκ)
1962-63 (χειμώνας) θίασος Δημήτρη Χορν στα έργα
* Ζωρζ Νεβέ Τι είναι ο Ζαμόρ
* Μαρκ Καμολεττί Κορίτσια στον αέρα
Αμέσως μετά, με το θίασο Λάμπρου Κωνσταντάρα στα έργα
* Γ. Ρούσσου Καρρέ της ντάμας (με τη Βίλμα Κύρου και το Λάμπρο Κωνσταντάρα)
* Σώμερσετ Μωμ Βροχή (με τον Κωνσταντάρα και τη Μάρω Κοντού).

1964-67: Διάφοροι θίασοι

* 1964-65 Νηλ Σάϊμον Ξυπόλητη στο πάρκο (Θίασος Έλλης Λαμπέτη)
* 1964-65 Τέννεση Ουίλλιαμς Λεωφορείον ο πόθος. (Θίασος Έλλης Λαμπέτη)
* 1965 Πρετεντέρη-Γιαλαμά Μιας πεντάρας νιάτα (καλοκαίρι στο θέατρο Μινώα, και το χειμώνα στο θέατρο Αμιράλ)... Μαρίκα
* 1966 Γιαλαμά-Πρετεντέρη Η Κόμισσα της φάμπρικας (θεατρικό σχήμα Κοντού-Ληναίος Ρίζος-Στεφανίδου)
* 1967 Δημ. Ψαθά Αχόρταγος (θίασος Γκιωνάκη-Χριστ. Σύλβα-Γιαν.Μιχαλόπουλου-Σμ. Στεφανίδου) στο θέατρο Αλάμπρα
* 1967, Γ. Ρούσσου Έξι φορές την εβδομάδα (το καλοκαίρι, με τον ίδιο θίασο, στο θέατρο Μπουρνέλλη),

1967-1984

Μικρή επιλογή από τις παραστάσεις

. Πιραντέλλο Η ηδονή της τιμιότητας (θίασος Γιάννη Φέρτη - Ξένιας Καλογεροπούλου)
. 1970 - Λέοναρντ Γκερς Οι πεταλούδες είναι ελεύθερες (θίασος Γιάννη Φέρτη - Ξένιας Καλογεροπούλου, θέατρο Απόλλων)
. Καζαντζάκη Ζορμπάς (θίασος Γιάννη Βόγλη - Σμάρως Στεφανίδου, σε σκηνοθεσία Νίκου Χαραλάμπους)
. 1981 - Μπέρναρντ Σλέηντ Τζούλια (θίασος Αλίκης Βουγιουκλάκη)
. 1982-1983 Αλ. Δουμά Η κυρία με τις καμέλιες (θίασος Αλίκης Βουγιουκλάκη, σε σκηνοθεσία Μάουρο Μπολονίνι)
. Χιτ (θέατρο Κάππα, θίασος Δημήτρη Χορν)
. 1977 - Ευριπίδη Τρωάδες (σε μετάφραση και σκηνοθεσία Γιάννη Τσαρούχη στο Θέατρο Οδού Καπλανών - ερμήνευσε την Εκάβη)
. Γιάννη Δαλιανίδη Είκοσι γυναίκες κι εγώ (θίασος Κώστα Βουτσά)
. Ρομπέρ Τομά Οκτώ γυναίκες κατηγορούνται (θέατρο Καλουτά)
. Leonard GersheΤο πλοίο των τρελλών (θέατρο Μπουρνέλλη)
. Αλεξέϊ Γκάλιν Ρετρό (θίασος Τίτου Βανδή, θέατρο Μπρόντγουαιη, 1984)
. Φρανσουάζ Σαγκάν Μην προσπερνάς την ευτυχία (στο Απλό Θέατρο των Χρ. Πολίτη - Αντ. Αντύπα)
. D. L. Coburn Gin Game
. Θόρντον Ουάϊλντερ «Η μικρή μας πόλη»,
. Νίκου Καζαντζάκη Ζορμπάς με το Γιάννη Βόγλη (Μαντάμ Ορτάνς)
. Γιώργου Σκούρτη Κάτω η Φαλλοκρατία (Άλσος Παγκρατίου)
. Παντρευτείτε τη γυναίκα μου θίασος Κώστα Καρρά

και πολλά άλλα

Δείτε την στο θεατρικό έργο Κολόμπ του Ζαν Ανούιγ (Θέατρο της Δευτέρας, 1η προβολή 11/12/1978)

Κολόμπ - Μέρος Γ'
Κολόμπ - Μέρος Α'
Κολόμπ - Μέρος Β'

Η Λήδα Shantala και ο Σπύρος Μπιμπίλας μιλούν για τη Σμάρω Στεφανίδου
Δεσποινίς ετών 39
Αλίμονο στους νέους (1961) Στο 6'41''

 

'Ενας Βλάκας με Πατέντα (1963)

 

 

Ο ζηλιαρόγατος (1956)

 

 

20 γυναίκες και εγώ (στο 14'53'')

 

Τα τέσσερα σκαλοπάτια

 

Ο πύργος των ιπποτών (04'17'')

 

Γάμος αλά ελληνικά

 

 

Το τρίτο στεφάνι
(από το ραδιόφωνο)

 

 





Τελευταία ενημέρωση της σελίδας: 16 Απριλίου 2013