Σύντομο βιογραφικό σημείωμα

 
για πλήρες βιογραφικό, κάνετε click  εδώ 
 

Aπόφοιτος Γαλλικής Φιλολογίας της Σορβόννης, χορογράφος, χορεύτρια, καθηγήτρια ινδικού κλασικύ χορού Μπάρατα Νάτυαμ και γιόγκα, χοροθεραπεύτρια G.D.T.R. Sr. Ιδρύτρια του Κέντρου Μάντιραμ, του Χοροθεάτρου Λήδα Shantala και του Πολυχώρου Πολιτισμού και Τεχνών "Σμάρω Στεφανίδου-Λήδα Shantala"

Η Λήδα Shantala το 2018

Η Λήδα γεννήθηκε στην Αθήνα, όπου επί 10 χρόνια έκανε σπουδές κλασικού μπαλέτου Στη Γαλλία, παράλληλα με τις πανεπιστημιακές σπουδές της στη Φιλολογία ασχολήθηκε σοβαρά με το σύγχρονο χορό, την εθνολογία, την ανθρωπιστική ψυχολογία (με ειδίκευση στη συμβολική της εικόνας σώματος). 
Για τέσσερα συνεχόμενα χρόνια έζησε στην Ινδία, όπου εκπαιδεύτηκε στον κλασικό χορό Μπάρατα Νάτυαμ και στη Γιόγκα. Είναι διπλωματούχος τού κρατικού Ιδρύματος Γιόγκα και Ιατρικής Έρευνας της Ινδίας «Kaivalya Dhama», της ακαδημίας χορού της Ινδίας «Bharata Kalanjali», και της σχολής έκφρασης «Abhinaya Sudha»
Αργότερα, επισκέφθηκε και άλλες χώρες (Ινδονησία, Σρι Λάνκα, Κονγκό, Γκαμπόν, Καμερούν, Νταομέϋ της Κεντρικής Αφρικής, Μπουρκίνα Φάσο…) μελετώντας τους τρόπους σωματικής έκφρασης και ίασης των πολιτισμών αυτών. 
Ειδικότερα, για 2 χρόνια, στo Γκαμπόν της Αφρικής, στη σαμανιστική κοινότητα «Μοmbwiri» της φυλής Mitsogo, ερεύνησε τις "θεραπείες ομάδας" - η μοναδική δυτική ερευνήτρια διεθνώς που έγινε δεκτή για να διδαχτεί κοντά τους την αρχέγονη αυτή μορφή ίασης. Στη συνέχεια συμπλήρωσε τη σπουδή της χοροθεραπείας με τη δρ. Μάρσια Λέβενταλ, υφηγήτρια του Πανεπιστημίου της Ν. Υόρκης. Το 2010 επέστρεψε στην Αφρική για να εμβαθύνει περεταίρω την εκπαίδευσή της, αποκτώντας τον τοπικό τιμητικό τίτλο “Ntzogo Polo” = εκείνη που γνωρίζει τα μυστικά και βοηθά τους άλλους.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, άρχισε από το 1985 να δίνει παραστάσεις, ινδικού χορού αρχικά, και μετέπειτα δημιουργώντας ένα δικό της χορογραφικό ύφος που συνδυάζει τις επιρροές των ασιατικών και αφρικανικών πολιτισμών με την αρχαία ελληνική ταυτότητα και τους  χορευτικούς κώδικες του 20ού αιώνα. Παράλληλα, δεν έπαψε -μέχρι και σήμερα - να εμπλουτίζει και να εμβαθύνει τις γνώσεις της με τακτικά ταξίδια στην Ινδία. 

Το 1987 ίδρυσε το Πολιτιστικό Κέντρο Μάντιραμ, όπου επί 16 χρόνια δίδασκε Γιόγκα, Μπάρατα Νάτυαμ και συντόνιζε ομάδες Χοροθεραπείας.

Το φθινόπωρο του 2003 αποπεράτωσε το Shantom”, Πολυχώρο Πολιτισμού και Τεχνών Σμάρω Στεφανίδου-Λήδα Shantala, στο Χαλάνδρι, που φιλοδοξεί να στεγάζει όχι μόνον εργαστήρια και παραστάσεις, αλλά και όλων των ειδών πολυ-πολιτισμικές εκδηλώσεις, ώστε να γίνει πόλος επιμόρφωσης, ψυχαγωγίας, συνάντησης και επικοινωνίας, μέσα σε ένα πλαίσιο που σέβεται τον άνθρωπο και στοχεύει στην ανάπτυξη του δυναμικού του.

H Λήδα Shantala με την ομάδα της, που από το 1987 λέγεται Χοροθέατρο Λήδα Shantala, έχει παρουσιάσει
14 παραγωγές:
Ρεσιτάλ Ινδικού χορού (΄85), Θησέας (’87), Αβατάρες (’88), Γκίτα Γκοβίντα (’89), Garlands (’90), Σακούνταλα (’91), Χορογραφικοί Αυτοσχεδιασμοί (’92), Ήρος Άγγελος (’93), Το Φως της Σκιάς (’94), Χορευτικά Μονοπάτια της Ανατολής (’95), Ήλιος μέσα στη Νύχτα (’96), Στη στέγη του κόσμου (’98), Στη στέγη του κόσμου 2 (’00), Τι σύμπτωση (2003).

Δείτε βίντεο με συνέντευξη της Λήδας Shantala (Σεπτέμβριος 2012) εδώ:

Οι δάσκαλοι της Λήδας

Τελευταία ενημέρωση της σελίδας: 29 Aυγούστου 2019