Τι Σύμπτωση! 

   


 


Χορογραφία:
ΛΗΔΑ SHANTALA
Σκηνοθεσία, Σενάριο:
ΤΑΚΗΣ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ, ΛΗΔΑ SHANTALA
Σκηνογραφία:
ΑΣΠΑ ΣΑΜΟΪΛΗ
Φωτισμοί:
ΑΛΕΚΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ
Μάσκες:
ΑΡΕΤΗ ΑΝΤΩΝΑΤΟΥ
Χορεύουν οι:
ΛΗΔΑ SHANTALA, MATA ΜΑΡΡΑ, ΘΑΛΕΙΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ, ΜΑΡΙΑ ΠΑΝΟΥ, ΣΟΦΙΑ ΠΑΝΟΥΡΓΟΥ, ΣΤΕΛΛΑ ΑΡΑΠΗ, ΑΝΝΑ ΣΤΕΡΓΙΟΥ, ΛΟΥΚΙΑ ΚΑΡΑΤΣΑΛΟΥ
Ηθοποιοί:
ΝΙΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥΝΗΣ, ΑΝΝΑ ΠΑΠΑΜΑΡΚΟΥ
Συμμετέχουν επίσης:
ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΚΑΠΟΛΑΣ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΛYΝΤΕΡΗΣ, ΝΙΚΟΣ ΚΑΜΠΙΤΗΣ, ΑΛΕΚΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Αφίσα:
ΚΩΣΤΑΣ ΣΑΜΟΪΛΗΣ
Φωτογραφίες:
ΕΥΑ ΚΑΤΣΑΪΤΗ


«Τι σύμπτωση!», λοιπόν:

·  Όταν ο ινδικός χορός συμπίπτει με το σύγχρονο ρεύμα.

·  Όταν η ποίηση της ζωής συμπίπτει με το στρες της καθημερινότητας.

·  Όταν η εξωτερική ελλιπής επικοινωνία μέσω κινητών τηλεφώνων συμπίπτει με την ψυχική μη λεκτική διάσταση της επαφής...
Ένας άνδρας…Μία γυναίκα…
Προσπαθούν να ακούσουν ο ένας τον άλλον και παράλληλα και κάτι «άλλο».
Συνομιλούν επαναλαμβάνοντας διαρκώς τη λέξη «εγώ».
Ένα ποτάμι…χρώματα,… από μια χώρα μαγική που καθρεφτίζει στο νου μας την έννοια του «μη εγώ».
Η Δύση…η Ανατολή… Ένα γλυκό φιλί.



Σε αυτήν την παράσταση η Λήδα Shantala, με τη συνεργασία του Τάκη Μανωλόπουλου στη σκηνοθεσία και μιας πολυμελούς ομάδας συνεργατών και ερμηνευτών, καινοτομεί και μας ξαφνιάζει, με μιά μοναδική για την Ελλάδα έκφραση πολυ-πολιτισμικής εμπειρίας. μια πολύ φρέσκια και επίκαιρη ματιά που διαπερνά και αγκαλιάζει τον κόσμο. Η τέχνη του θεάτρου και η τέχνη της ιστόρησης των παραμυθάδων (που καθιστούν το δρώμενο κατανοητό) συνδυάζονται με τη σύνθετη χορευτική τέχνη του «Μπάρατα Νάτυαμ» ενώ τα διαχρονικά χοροθεατρικά στοιχεία και η μιμική συνδυάζονται με το σύγχρονο χορευτικό λεξιλόγιο, αναπτύσσοντας έτσι μια νέα σημειολογική γλώσσα επικοινωνίας.

Δώδεκα χορευτές και δύο ηθοποιοί μας παρασύρουν σε ένα ταξίδι «μαγικού ρεαλισμού» σε μια συνομιλία διαφορετικών πολιτισμών - του δυτικού με τον ινδικό - που προσφέρουν νέες εικόνες και ψυχικά ερεθίσματα. Ένα ταξίδι από την τεμαχισμένη επιφάνεια στη βαθιά ρευστή ουσία του είναι.

Ο χορός και η μουσική ισορροπούν ανάμεσα στη Δύση και την Ανατολή:
Τα μουσικά ακούσματα, από τη μια στηρίζονται στην καρνατική μουσική, που με εκπληκτικό τρόπο παντρεύει σύνθετους ρυθμούς με μελωδία, και από την άλλη σε δυτικά κομμάτια διαφορετικού ύφους: David Bowie, Stephan Micus (o εξπρεσιονιστής της δια-πολιτισμικής μουσικής), Deuter (ειδικευμένος σε μουσική για χαλάρωση), το «Όσο αξίζεις εσύ» του Απ. Καλδάρα (τραγούδι Μαν. Αγγελόπουλος), μιά διασκευή σύνθεσης του Ravi Shankar του ‘63 (από το ινδικό κινηματογραφικό έργο Ujaala του 1959) κ.α.
Οι χορογραφίες, όταν εμπνέονται από τον ινδικό κλασικό χορό Μπάρατα Νάτυαμ, εκφράζουν, μέσα από την εκρηκτική ρυθμολογία της καρνατικής μουσικής (της Ν. Ινδίας) την εσωτερική δυναμική του ρυθμού και μέσα από την ποιητική γλώσσα των χεριών (τα «μούντρας»), τη σιωπηλή ποίηση της ψυχής και των συναισθημάτων. Η μουσική συνομιλεί με το χορευτή, πλάθει εικόνες, αφομοιώνοντας τη σύνθετη ρυθμολογία των «τάλλας», τους μουσικούς δρόμους των ράγκας και τον αυτοσχεδιαστικό διάλογο των μουσικών.

Ο σκηνικός χώρος συμπυκνώνει ένα μεταφορικό χώρο «σύμπτωσης» του τώρα με τη μυστηριακή ατμόσφαιρα του παρελθόντος, της Ανατολής των συμβόλων με το ρεαλισμό της Δύσης, των ερμηνευτών με το κοινό.

Τα πολλαπλά πρόσωπα, χορευτές και ηθοποιοί, δεν είναι παρά διαφορετικά επίπεδα έκφρασης του σύγχρονου ανθρώπου: τόσο της εξωτερικής ρηχής του προσωπικότητας όσο και του βάθους, του προ-λεκτικού χώρου του ασύνειδητου, της φαντασίας και των ονείρων του.


Θέατρο "Κάτια Δανδουλάκη"
2ο φεστιβάλ χορού
10-11-12 Μαϊου 2003 ώρα: 21.30
Η παράσταση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του Μήνα Χορού, υπό την αιγίδα του Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων και την υποστήριξη του ΥΠ.ΠΟ.
 

ΚΡΙΤΙΚΕΣ

«Κάθε εμφάνιση της Λήδας Σάνταλα εμφορείται από ένα πνεύμα χαράς κι αισιοδοξίας, που μεταδίδεται άμεσα στο θεατή. Πηγή αυτής της ενέργειας και δύναμης, η εσώτερη υπόσταση του ανθρώπου, σε αρμονική συμβίωση με το περιβάλλον του. (…) Γι’ άλλη μια φορά η εκλεκτή ερμηνεύτρια (…) έδωσαν (…) μια βραδιά γεμάτη ποίηση μέσ’ από αισθητική απόλαυση, γαληνεύοντας τις ψυχές με την ομορφιά του χορού. (…) Εντυπωσιακής χρωματικής ομορφιάς τα κοστούμια της Dominique Delcausse, κι επιδέξιοι οι φωτισμοί του Αλέκου Αναστασίου»
Μίρκα Δημητριάδη-Ψαροπούλου, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, Τρίτη 27 Μαΐου 2003





Αρχική Λήδα Shantala | Σύντομο βιογραφικό | Χοροθέατρο | Ταξίδια | Shantom | Γιόγκα | Iνδικός χορός
Χοροθεραπεία |
Ενοικίαση αιθουσών | Τα ΝΕΑ μας | Μαθήματα | Εβδομαδιαίο πρόγραμμα| Σεμινάρια
Εναλλακτικές θεραπείες | Εκδηλώσεις | Οδηγίες πρόσβασης | Sitemap | Credits | Home


Τελευταία ενημέρωση της σελίδας: 1 Ιανουαρίου 2009