Leda Shantala
Shantom

td align="left" valign="top" bgcolor="#ffb366">

Η ΠΟΙΗΤΙΚΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ

Ξεφεύγοντας απ’τις παγίδες του νου και προσεγγίζοντας την ευτυχία

Το σώμα και ο νους

Ας μιλήσουμε για το σώμα. Ζούμε σε μια κοινωνία που θεωρεί το σώμα ένα εργαλείο, ένα μέσον επίτευξης στόχων. στόχοι που τους θέτει ο νους του καθενός σύμφωνα με την ιδεολογία, τα πρέπει και δεν πρέπει,τις ανάγκες τις κοινωνικές και τις οικογενειακές.
Αυτός ο νοητικός μηχανισμός ενώ εμφανίζεται κάθε φορά ως δημιουργική διαδικασία ξετυλίγματος σκέψεων χάρη στις οποίες θα δοθεί λύση στο συγκεκριμένο θέμα, στην πραγματικότητα είναι ένας απαρχαιωμένος μηχανισμός, φυτεμένος μέσα μας ούτε ξέρουμε από πού, προσδιορισμένος από εμπειρίες του παρελθόντος, τα πρέπει και δεν πρέπει μιας συγκεκριμένης εποχής, κοινωνίας και οικογενειακού περιβάλλοντος.
Στην εποχή μας οι σκέψεις έχουν υποδουλώσει το σώμα χρησιμοποιώντας το για να υπηρετούν διαφορετικούς σκοπούς. Ο νους τρέφεται από ιδέες, ζεί με ιδέες. Βρίσκεται στην νοητική διάσταση. Σχεδόν δεν χρειάζεται σώμα. Μπορεί να υπάρξει από μόνος του χωρίς το φυσικό σώμα. ΄Ετσι σιγά-σιγά το εκμηδενίζει, παρασύροντάς το στη δική του διάσταση.
Ζεί πάντα στο παρελθόν και το μέλλον. Ποτέ στο παρόν. Χρησιμοποιεί το σώμα για δικούς του σκοπούς. Ο νους δεν έχει συναίσθημα, δεν έχει ανάγκη αγάπης, προσφέρω και δίνω. Δημιουργεί πάντα δυϊσμό. Η πραγματικότητα της στιγμής είναι αυτή και ο νους ψιθυρίζει κάτι άλλο. Δεν θα έπρεπε να είναι έτσι. Την πάτησες. Είσαι κορόιδο. Παρουσιάζει την πραγματικότητα απειλητική. Χρωματίζει με αρνητικότητα.
Κινείται συνέχεια από το ένα θέμα στο άλλο, κινώντας το σώμα μαζί του σε άσκοπες κινήσεις και πράξεις.
Θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο νους είναι εκλεπτυσμένη μορφή ύλης και το σώμα, μορφοποιημένος νους. Κάτω από αυτές τις συνθήκες το σώμα δεν χαίρεται ποτέ το παρόν. Υπηρετεί το νου. Μέσα από διάφορες δικαιολογίες και με διάφορα κοινωνικά προσχήματα, δημιουργούνται στο σώμα ανάγκες που στην πραγματικότητα δεν εξυπηρετούν ανάγκες του αλλά λειτουργούν ως υποκατάστατα φυσικών αναγκών που εξυπηρετούν μόνον το νου.

Το σώμα αντιδρά σ’αυτούς τους νοητικούς εξαναγκασμούς μέσω των συναισθημάτων. Όταν είμαστε εντελώς ταυτισμένοι με τις σκέψεις μας, με τα «θέλω», «μου αρέσει» ή «δεν μου αρέσει», αντιμετωπίζουμε ακόμη και τα συναισθήματα μας μηχανιστικά, ή δεν τα παρατηρούμε καθόλου, ή ο νους αφού τα προκάλεσε διογκώνει τη διαχωριστικότητα μαχόμενός τα. Δηλαδή, αφού έχει προκαλέσει έκρηξη θυμού, μετά δεν την επιτρέπει. Και προκαλεί τέτοιο θυμό, ξεγλιστρώντας ή προτείνοντας μία σκέψη του τύπου, «δεν σου επιτρέπεται να σε εξευτελίζουν έτσι». Αυτό προκαλεί ενεργειακή φόρτιση, το σώμα εκφράζει τα συμπτώματα του θυμού και ο νους τώρα προτείνει: «Δεν σου επιτρέπεται να συμπεριφέρεσαι έτσι. Καλά τι σε έπιασε;».
Ο νους εμφανίζεται σαν να είναι αυτός η πηγή της εσωτερικότητάς μας, Ανάλογα με το πόσο έξυπνος είναι, τόσο αυτή η εσωτερικότητα μοιάζει δομημένη και επιτυχής. Εγώ λοιπόν είμαι αυτός που σκέπτεται. Και τότε όμως, ακόμη και αν εγώ κάνω το παν για να αντεπεξέλθω στις οδηγίες του, πάντα θα μου ζητήσει κάτι άλλο. Κάτι καλύτερο έπρεπε να έχω κάνει, ή αμέσως μου υποδεικνύει μία επόμενη ενασχόληση εκτινάσσοντάς με ανάλογα στο παρελθόν ή στο μέλλον.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΤΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ YOGA


Eισαγωγή
Συχνές ερωτήσεις
Η πρακτική της γιόγκα 1: Θεμελιώδεις αρχές
Πρακτική της γιόγκα 2: Αυτοπαρατήρηση
Πρακτική της γιόγκα 3: Αναπνοή
Γιόγκα για άνδρες
Γιόγκα για μητέρες
Γιόγκα για παιδιά
Γιόγκα
H ποιητική του σώματος
Mερικά θεμελιώδη κείμενα της γιόγκα
Τα έξι yoga darshanas
Τα yoga sutras του Patanjali 1
Τα yoga sutras του Patanjali 2
Τα yoga sutras του Patanjali 3
Τα yoga sutras του Patanjali 4
Τα yoga sutras του Patanjali 5 - Γιάμας
Τα yoga sutras του Patanjali 6 - Νιγιάμας
Τα yoga sutras του Patanjali 7 - Άσανα

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΓΝΩΣΤΙΚΗΣ ΕΜΒΑΘΥΝΣΗΣ ΣΤΗ ΓΙΟΓΚΑ

με τη Λήδα ShantalaΑρχική Λήδα Shantala| Σύντομο βιογραφικό | Χοροθέατρο | Ταξίδια | Shantom | Γιόγκα | Iνδικός χορός
Χοροθεραπεία |
Ενοικίαση αιθουσών | Τα ΝΕΑ μας | Μαθήματα | Εβδομαδιαίο πρόγραμμα| Σεμινάρια
Εναλλακτικές θεραπείες | Εκδηλώσεις | Οδηγίες πρόσβασης | Sitemap | Credits | Home

Τελευταία ενημέρωση της σελίδας: 1 Ιουλίου 2018