Πρόκειται για μιά σειρά θεωρητικών σεμιναρίων σε τρείς κύκλους που απευθύνονται σε σπουδαστές ή επίδοξους δασκάλους γιόγκα και γίνονται μιά φορά το χρόνο, συνήθως από το Ιανουάριο ώς τον Ιούνιο. Περιλαμβάνουν μελέτη θεωρητικών κειμένων της γιόγκα, περιγραφή ασκήσεων με τις ενδείξεις και αντενδείξεις της καθεμιάς, αρχές ανατομίας κ.ά.

Στους σπουδαστές γιόγκα (δικούς μου ή άλλων δασκάλων)
ένα κείμενο από τη Λήδα Shantala
Πολλοί από εσάςμε κάθε ευκαιρία δηλώνετε την αγάπη και την αφοσίωσή σας στη γιόγκα και βαθειά επιθυμία να προχωρήσετε βαθύτερα, να κατανοήσετε καλύτερα τη γιόγκα, τόσο την πρακτική όσο και τη θεωρητική της πλευρά.
Γιατί κάνουμε τις συγκεκριμένες ασκήσεις, που στηρίζεται η φιλοσοφία της κίνησης, τι επιδράσεις έχουν στο σώμα οι άσανας, γιατί αυτή η νοητική προσπάθεια, ποια είναι η θεωρία της γιόγκα, τι σημαίνει γιόγκα. Γι'αυτό, μέσα από τη δική σας ανάγκη, ξεκίνησε η ιδέα γι'αυτά τα σεμινάρια, για να ολοκληρώσουν τη σπουδή σας στη γιόγκα.
Η θεωρητική κατάρτιση είναι απαραίτητη γιατί έτσι ο/η ασκούμενος/η μπορεί να εμβαθύνει στο ήθος και τις αρχές της γιόγκα και στη σημασία των άσανας σε σχέση με τις ανατομικές μας προδιαγραφές. Η γνώση της φιλοσοφίας είναι απαραίτητη για να έχουμε μια πυξίδα κατεύθυνσης. Η κατανόηση της θεωρίας βαθαίνει αναλογικά με την άσκηση και την ψυχική μας ωρίμανση. Η γνωστική εμβάθυνση δεν έχει μόνο σαν στόχο τη θεωρητική κατάρτιση αλλά και την εσωτερική μας αλλαγή. Είναι εργαλείο αυτοκαλλιέργειας που οδηγεί σε ένα νέο τρόπο σκέψης.
Δεν τα προτείνω ως υποκατάστατα των μαθημάτων πρακτικής άσκησης που ήδη παρακολουθείτε. Αντίθετα, τα προτείνω για να μπορέσετε να συνειδητοποιήσετε το μεγαλείο της γιόγκα, και να έχετε τα εργαλεία για πιο σωστή και καταρτισμένη άσκηση τόσο εδώ στο μάθημα, όσο και στην προσωπική σας εκτος μαθήματος προσπάθεια για αυτοεξέλιξη.
Τα σεμινάρια αυτά απευθύνονται κυρίως στους δευτεροετείς και εκείνους τους μαθητές απο το πρώτο έτος που επιθυμούν να γνωρίσουν εις βάθος τη θεωρία – τα σανσκριτικά κείμενα της γιόγκα- να κατανοήσουν καλύτερα τις asanas (ασκήσεις) και την ανατομία πάνω στην οποία στηρίζεται η πρακτική μας. Ωστόσο αυτό δεν είναι περιοριστικό. Βάζουμε ένα κατώτατο όριο πρακτικής ΤΡΙΩΝ ΜΗΝΩΝ στη γιόγκα.
|
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ 2010-11 |
Φέτος θα ξεκινήσουμε με τον Γ' κύκλο. Πρώτη συνάντηση την Κυριακή 23 Ιανουαρίου. Εκτάκτως (λόγω της εκδήλωσης για τον ινδικό χορό που θα γίνει στις 18.30), το σεμινάριο θα γίνει 14.00-17.00.
Γ' - ΗΜΕΡΕΣ & ΩΡΕΣ: 4 Κυριακές Χ 3 ώρες. Ώρα 16.00 – 19.00. Συνολικά 12 ώρες: 23/1*, 30/1, 6/2, 27/2**,
Α' - - ΗΜΕΡΕΣ & ΩΡΕΣ: 7 Κυριακές Χ 4 ώρες. Ώρα 16.00 – 20.00. Συνολικά 28 ώρες: 13/3, 20/3, 3/4, 10/4, 17/4 και άλλες δύο ημέρες που θα ανακοινωθούν σύντομα.
B' - ΗΜΕΡΕΣ & ΩΡΕΣ: 7 Κυριακές Χ 3 ώρες. Ωρα 16.00 – 19.00. Συνολικά 21 ώρες , 8/5, 15/5, 22/5, 29/5, 5/6, 19/6, 26/6
* 14.00-17.00
** 15.00 -18.00 |
Δείτε παρακάτω την ύλη που καλύπτουν οι κύκλοι |
Α' ΚΥΚΛΟΣ |
Τα μαθήματα θα περιλαμβάνουν :
1 Ανατομία
2 Παρουσίαση των βασικών άσανας (στάσεων της γιόγκα).
(Παρουσίαση / Θετικές επιδράσεις / Ανατομικές επικεντρώσεις / Αντενδείξεις – Ειδική Προσοχή)
3. Παρουσίαση κειμένων: Σύντομα αποσπάσματα από Κείμενα της Γιόγκα Παραδοσιακά κείμενα Γιόγκα – Παρουσίαση οκταμελούς γιόγκα -Ashtanga yoga-, Βασικές αρχές :
- 4 Darshanas, Samkya Gerald Samhita, Hatha yoga pradipika, Γενική παρουσίαση Patanjali yoga sutras.
- Bagavat gita, Ramayana, Κarma yoga, Jnana yoga, Bhakti yoga, Raja
Yoga, Vivekanandai (καθένας κάνει παρουσίαση ενός βιβλίου και σχολιασμούς (8 βιβλία)
4.Εις βάθος μελέτη της οκταμελούς γιόγκα μέσω των γιόγκα σούτρας του
Πατάντζαλι (Patanjali yoga sutras – Το πλέον έγκυρο εγχειρίδιο της γτόγκα στα σανσκριτικά από τον Παταντζαλι) |
Με την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου γνωστικής εμβάθυνσης στη γιόγκα και έχοντας πλέον κατανοήσει τα οφέλη των άσανας σε σχέση με την ανατομία του σώματος και ως ένα βαθμό το φιλοσοφικό κομμάτι που διέπει τη γιόγκα, συνεχίζουμε στο δεύτερο και τρίτο κύκλο με σκοπό την κατανόηση και την ακόμη μεγαλύτερη εμβάθυνση στη φιλοσοφική και θεωρητική πλευρά της γιόγκα.
Αυτή η αναλυτική εμβάθυνση αποτελεί από μόνη της μια μορφή γιόγκα μέσω του νου και της λογικής αντίληψης που αφενώς μεν εξυγιαίνει και αναβαθμίζει τα νοητικά δεδομένα, αφετέρου δε βοηθάει στη βαθιά κατανόηση του συστήματος άσκησης μέσω των asanas και του pranayama.
ΩΣΤΟΣΟ:
Ο 2ος και ο 3ος κύκλος είναι αυτοτελείς και ανεξάρτητοι από τον 1ο κύκλο.
Όλοι οι μαθητές της γιόγκα που έχουν ολοκληρώσει μια τρίμηνη ενότητα μαθημάτων μπορούν να παρακολουθήσουν τον έναν από τους δύο ή και τους δύο κύκλους. |
Β ' ΚΥΚΛΟΣ
Μελέτη της θεωρίας της γιόγκα, γιόγκα σούτρας του Πατάντζαλι, ως εργαλείο για εμβάθυνση στο διαλογισμό και ενδυνάμωση της sadhana, ( πνευματική προσπάθεια). Συγκεκριμένα:
Παρουσίαση του δεύτερου κεφαλαίου των γιόγκα σούτρας του Πατάντζαλι, sadhana pada, η
πρακτική εξάσκηση. Τι είναι γιόγκα, γιατί ο πόνος, σε τι οφείλεται η νοητική σύγχυση, τι είναι
άσανα, πραναγιάμα, διαλογισμός, τι είναι κάρμα, τα 5 σώματα - επικολύμματα κ.α.
Επίσης οι συμμετέχοντες θα παρουσιάσουν βιβλία ή θέματα που έως τώρα δεν έχουν παρουσιαστεί, μαζί με τους μαθητές του πρώτου κύκλου. |
Γ' ΚΥΚΛΟΣ
Παρουσίαση της Mandhukya Upanishad μέσα στην οποία αναλύεται εκτενώς η αξία του ΟΜ (οι ουπανισάδες εμπεριέχουν την ουσία των Βεδών).
Μέσα από μια διαφορετική προσέγγιση που
χαρακτηρίζει τις Βέδες, θα έρθουμε σε επαφή με τις μεγάλες αξίες που διέπουν τη γιόγκα. |
ΣΥΣΤΗΝΟΜΕΝΑ ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΟΓΚΑ
Ramayana
Mahabharata
Swami Vivekananda (Εκδόσεις Κονιδάρη) - Μετάφραση Γιάννη Μανέτα
«Ράτζα γιόγκα»
«Κάρμα γιόγκα»
«Γκνιάνα γιόγκα»
«Μπάκτι γιόγκα
Εkhart Toll «Η δύναμη του τώρα» ("The Power of Now)
Thomas Moore « Η φροντίδα της ψυχής»
Deepak Chopra: «Κβαντική θεραπευτική» |
|