ΤΑΞΙΔΙΑ


ΠΑΠΟΥΑ - ΝΕΑ ΓΟΥΙΝΕΑ

Παπούα/Νέα Γουινέα

ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΠΟΥΑ-ΝΕΑ ΓΟΥΙΝΕΑ

map

ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ
Κάποτε η Παπούα ήταν συνδεδεμένη με τη Νοτιοανατολική Ασία. Συνδεόταν με την Αυστραλία με μια λωρίδα γης. Αυτή η γέφυρα αργότερα έγινε λίμνη, ίσως η μεγαλύτερη της Αυστραλίας, η οποία με το ανέβασμα της στάθμης της θάλασσας πριν περίπου 6000 χρόνια, έγινε ο κόλπος της Καρπεντάρια.

Ως αποτέλεσμα η ΠΝΓ έχει πολλά κοινά είδη ζώων με την Αυστραλία (μεταξύ των οποίων και θηλαστικά, μαρσιποφόρα), αλλά όχι με την Ινδονησία.
Το νησί της Νέας Γουινέας είναι μια μεταβατική ζώνη - τόσο γεωγραφικά όσο και πολιτισμικά - ανάμεσα στο Ινδονησιακό αρχιπέλαγος δυτικά και τα νησιά της ΠΝΓ της Νέας Βρετάνης, Νέας Ιρλανδίας και Βουνεβίλ, τα νησιά Σόλομον και τα άλλα νησιά του Ειρηνικού ανατολικά.

Τόσο το ηπειρωτικό έδαφος όσο και τα νησιά σε μικρότερη κλίμακα αναπαράγουν το ίδιο γεωγραφικό πρότυπο. Μια κεντρική ορεινή ραχοκοκαλιά που κατεβαίνει απότομα στα χαμηλά παράκτια εδάφη. Στα ηπειρωτικά αυτή η κεντρική οροσειρά γίνεται όσο και πιο απότομη και πιο ψηλή όσο πλησιάσει τα σύνορα με την Irian Jaya. Το άλλο μισό του νησιού σήμερα ανήκει στην Ινδονησία Εδώ οι βουνοκορφές είναι πολύ απότομες: οι πλαγιές έχουν κλίση 30 με 45 μοίρες και κατεβαίνουν μέχρι και 1700 μέτρα κάτω, σχηματίζοντας κοιλάδες 20 χιλιομέτρων καλυμμένες με χορτάρι, ενώ οι κοιλάδες σε πιο χαμηλά εδάφη είναι καλυμμένες με rainforests, τροπικά δάση.

Η ΠΝΓ έχει 2 σημαντικούς ποταμούς τον Sepic και τον Streakland οι οποίοι μαζί με τους συχνούς σεισμούς έχουν δημιουργήσει μια εντυπωσιακή εντομή στο κέντρο της ορεινής ραχοκοκαλιάς γνωστή ως το φαράγγι του Streakland.
Όταν πλημμυρίζει ο Sepic καλύπτει 7.800 τετρ. χιλιόμετρα και γίνεται 70 χιλιόμετρα φαρδύς.
Στο Νότο είναι ο ποταμός Fly, επίσης εντυπωσιακός ο οποίος χύνεται στον κόλπο της Παπούα.

Οι χαμηλές περιοχές είναι ελώδεις με πυκνή βλάστηση χόρτων και καλαμιών που ξεπερνούν το ύψος του ανθρώπου. Σε μερικά μέρη τα βουνά κατεβαίνουν κατευθείαν στη θάλασσα ενώ σε άλλα οι λασπωμένοι ποταμοί μετατρέπονται σιγά-σιγά σε έλη.
Πολλά από τα νησιά ανατολικά δεν είναι παρά οι κορυφές βυθισμένων ηφαιστιογενών κορυφών βουνών και άλλα νησιά όπως τα Trobrian, Myua (Woodlark) αποτελούν κοραλλιογενείς κορυφές βυθισμένων βουνών.
Η ορεινή ρακοκοκαλιά της ΠΝΓ έχει ηφαιστιογενείς προελεύσεις που ανέρχονται στα 1,5 έως 2 εκατομμύρια χρόνια . Δύο διακριτές ηφαιστιογενείς γραμμές διατρέχουν την ΠΝΓ: η μια κατά μήκος της ορεινής ραχοκοκαλιάς της και η άλλη ακολουθώντας τη γραμμή των νησιών της από Rabaul Νότια διαμέσου της Bougainville και στα Solomon Islands.
Η πρώτη ηφαιστιογενής γραμμή είναι μάλλον σταθερή χωρίς ηφαιστιογενείς δραστηριότητες στα ηπειρωτικά τα τελευταία χρόνια (εκτός του 1951 στην επαρχία ORO).
Η δεύτερη ηφαιστιογενής γραμμή παρουσιάζει μεγάλες δραστηριότητες όπως το 1994 οι εκρήξεις των ηφαιστείων στη Νέα Βρετάνη (TUVURVUR) και (VULCAN) που κάλυψαν με μέτρα από στάxτη και βράχια τη RABAUL.
Η ΠΝΓ είναι σεισμοπαθής περιοχή βρίσκεται στη συρραφή δύο τεκτονικών πλακών έτσι οι σεισμοί και οι εκρήξεις ηφαιστείων είναι συνήθης δραστηριότητα σ΄αυτές τις περιοχές.
Σε αυτή τη γεωλογία οφείλονται τα πλούσια υποστρώματα χρυσού, ασημιού, πετρελαίου και χαλκού.

ΚΛΙΜΑ
Το κλίμα είναι γενικά ζεστό, υγρό με βροχές όλο το χρόνο και με τοπικές παραλλαγές. Στα περισσότερα μέρη οι βροχές είναι ανάμεσα στο Δεκέμβρη και το Μάρτη και οι ‘’στεγνές’’ εποχές ανάμεσα στο Μάη και τον Οκτώβρη. Ο Απρίλης και ο Νοέμβρης παρουσιάζουν μια βροχή-μια στεγνό.

ΙΣΤΟΡΙΑ
Πιστεύεται ότι οι πρώτοι άνθρωποι έφτασαν στην ΠΝΓ και μετά στην Αυστραλία μέσα από την Ασία και από το Ινδονησιακό αρχιπέλαγος κατά περιόδους όπου η πρώτη πρέπει να ήταν πριν 50.000 χρόνια.
Έτσι έχουμε 2 διαφορετικές ομάδες γλωσσών: austronesian και μη austronesian. Οι αυστρονήσιες είναι στα παράλια όπως επίσης και σε νησιά του Ειρηνικού.
Μοιάζει η κηπευτική να άρχισε πριν 9.000 χρόνια και αυτό κάνει τους κατοίκους της ΠΝΓ από τους πρώτους γεωργούς της Γης. Οι κύριες παραγωγές είναι sago, ινδικές καρύδες, bread fruit, yam, ζαχαροκάλαμο, καρποί και φαγώσιμα φύλλα.

ΕΥΡΩΠΑΙΚΕΣ ΕΠΙΡΡΟΕΣ
Οι Πορτογάλοι και οι Ισπανοί έφεραν τη γλυκοπατάτα από τη Νότια Αμερική στη Νοτιοανατολική Ασία την οποίαν μετέφεραν οι Μαλαισιανοί έμποροι στην Ιpian Jaya το 16ο αιώνα.

Ο Πορτογάλος ναυτικός εξερευνητής D'Abreu ήταν το πρώτος που ήρθε στη ΠΝΓτο 1512.
Πέρασαν διάφοροι αποικιοκράτες όπως π.χ. οι Ολλανδοί, επεκτείνοντας την κυριαρχία τους. Αργότερα, γύρω στο 1793 ήρθαν οι Βρετανοί, Γερμανοί.
Η ΠΝΓ ενεπλάκη και στο Α' και στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Το 1920 παραδόθηκε στην Αυστραλία ως προτεκτοράτο.Στο Β' Παγκόσμιο πόλεμο Αμερικανοί και Αυστραλοί πολέμησαν στα εδάφη της ΠΝΓ εναντίον των Γιαπωνέζων. Σε πολλά σημεία της ΠΝΓ υπάρχουν μνημεία όπως κανόνια και τάφοι Γιαπωνέζων στρατιωτών.
Μετά το τέλος του πολέμου ήρθε το τέλος της αποικιοκρατίας, φέρνοντας καινούργιες αλλαγές και διαταραχές και πολλούς Αυστραλούς μετανάστες οι οποίοι κατείχαν κύριο πόστα στο υπό διαμόρφωση Κράτος και Δημοκρατία της ΠΝΓ.

ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ
Περίπου 4.500.000 εκατομμύρια κάτοικοι εκ των οποίων το 1/3 ζει στην επαρχία των Highlands.
Η ΠΝΓ περιλαμβάνει πολλά φύλα.
- Τους Papua τους οποίους τους ονόμασαν έτσι οι Πορτογάλοι από την Μαλαισιανή λέξη papuwah – Το νησί των κατσαρών μαλιών.
- Τους Μελανήσιους (περισσότερο συνδεδεμένους με τα νησιά Fidji, Vanuatu και New Caledonia),
- Πολυνήσιους (συνδεδεμένους με τους Maoris της Νέας Ζηλανδίας, και τους κατοίκους της Χαβάης) και τους
- Μικρονήσιους (συνδεδεμένους με τους marsals, kiribati και nawru στα Nησιά).

ΓΛΩΣΣΕΣ
Περισσότερες από 750 γλώσσες μιλώνται στην ΠΝΓ, Η τοπική γλώσσα της ΠΝΓ στο Port Moresby κατά την Αυστραλιανή αποικιοκρατία ήταν η motou που ακόμη μιλιέται εκτενώς. H pidgin είναι η δεύτερη γλώσσα συνεννόησης. Kυρίως προέρχεται από αγγλικά, ενσωματώνοντας λέξεις κι από πολλές γλώσσες, περιλαμβάνοντας τα γερμανικά.


ΕΝΟΤΗΤΑ "Ταξίδια"

Εισαγωγή

ΑΦΡΙΚΗ
μέρος Α': Το Μουκίσσι
μέρος Β': Mombwiri
μέρος Γ': Η επιστροφή

ΠΑΠΟΥΑ-ΝΕΑ ΓΟΥΙΝΕΑ
μέρος Α'
μέρος Β'
μέρος Γ'

Βασικά στοιχεία

ΜΥΑΝΜΑΡ
μέρος Α'
μέρος Β'
μέρος Γ'

ΚΟΥΒΑ
μέρος Α'
μέρος Β'
μέρος Γ'

ΠΕΡΟΥ
μέρος Α'
μέρος Β'
μέρος Γ

ΒΙΕΤΝΑΜ
μέρος Α'
μέρος Β'
μέρος Γ'Αρχική Λήδα Shantala | Σύντομο βιογραφικό | Χοροθέατρο | Ταξίδια | Shantom | Γιόγκα | Iνδικός χορός
Χοροθεραπεία |
Ενοικίαση αιθουσών | Τα ΝΕΑ μας | Μαθήματα | Εβδομαδιαίο πρόγραμμα| Σεμινάρια
Εναλλακτικές θεραπείες | Εκδηλώσεις | Οδηγίες πρόσβασης | Sitemap | Credits | Home


Τελευταία ενημέρωση της σελίδας: 10 Aυγούστου 2006