Leda Shantala
Shantom


Σύντομα αποσπάσματα από
Κείμενα της Γιόγκα

αρχαία σανσκριτικά κείμενα


Hatha Yoga Pradipika

(Χάθα γιόγκα πραντίπικα)

Κείμενο που γράφτηκε ανάμεσα στο 14ο και 16ο αιώνα από τον Γιόγκι Σουάτμαράμα.

Πραντίπικα. Σημαίνει «φως» ή «φωτίζω»
Ηα = ήλιος, Τha = σελήνη και yoga ή yug = ενώνω.

Ο τίτλος προτείνει «φως στον τρόπο σύζευξης του ήλιου με τη σελήνη». Ή «το πώς να ξεπεραστούν οι περιορισμοί μιας εγκόσμιας ζωής όπου η φύση και το πνεύμα είναι ξέχωρα» ή το «πώς να ισορροπήσουν οι δύο ενέργειες της ζωής : το πράνα και ο νους».

Γιόγκα - άσανα
• (1.15) «Το πολύ φαϊ, η εξαντλητική κούραση, η πολυλογία, η δέσμευση σε κανόνες, η παρέα με κοινούς ανθρώπους και η αστάθεια του νου (όταν γυρνάει από εδώ και από εκεί )είναι οι έξι αιτίες που καταστρέφουν τη γιόγκα»
• (1.16) «Ο ενθουσιασμός, η επιμονή, η διάκριση, η ακλόνητη πίστη, το κουράγιο, η αποφυγή συντροφιάς με μη πνευματικούς ανθρώπους είναι οι έξι αιτίες που φέρνουν επιτυχία στη γιόγκα»

Ashtanga yoga
από το σοφό Charandasa (Απόσπασμα)

Δάσκαλος : (1.9) - Ω Τσαραντάσα, μη διστάζεις, πες στο δάσκαλό σου ότι επιθυμία και αμφιβολία έχεις στο νού σου ανοίξου σε μένα.
Μαθητής: (1.10) - Ω δάσκαλε, όπως μου ζήτησες και εγώ εκφράζομαι τώρα. Εξήγησέ μου τα οκτώ σκέλη της γιόγκα να με ευχαριστήσεις.
Δάσκαλος: (1.13) - Πριν σου εξηγήσω τα 8 σκέλη της γιόγκα, πρώτα προσπάθησε να τελειοποιήσεις την έσω και έξω άσκηση πειθαρχίας, ώστε να μην αποτύχεις.
Μαθητής: (1.14) - Σεβάσμιε δάσκαλε, τι θα πει άσκηση πειθαρχίας; Εξήγησέ μου ώστε να βρω το μυστικό.
Δάσκαλος: (1.15) - Πρώτα μάθε να τρως με μέτρο και ελαφριά έτσι ώστε να απομακρύνεις την πείνα, χωρίς ο λήθαργος να κερδίζει έδαφος. Πίνε λίγη ποσότητα νερού, μίλα λιγότερο, κα ποτέ μη συζητάς άσκοπα πράγματα. Μην κοιμάσαι περισσότερο από ότι χρειάζεσαι…………..
(1.16) Μην πιάνεις βαθιές φιλίες ούτε καλλιεργείς έχθρες. Μη χάνεις το χρόνο σου να ασχολεισαι με τους άλλους. Προσπάθησε να αποσπάσεις τις αισθήσεις σου από τα αντικείμενά τους. …….Ποτέ μην περιμένεις τίποτε από τους άλλους. Υποτάξου ολοκληρωτικά στο δάσκαλό σου.
(1.17) Μην εκφράζεις θυμό, απληστία, εγωϊσμό, ψεύτικη περηφάνια ή σεξουαλικότητα. Πάντα να είσαι ταπεινός, έτσι ώστε οι προσκολλήσεις να μην σε νικούν.
(1.18) Να μην ξεγελάς τους άλλους, ούτε να σε ξεγελούν, ποτέ να μην μιλάς ψεύτικα και εγωϊστικά και ποτέ να μην πιστεύεις σε μαγικά. Να απομακρύνεις αυτές τις συνήθειες, σαν ψεύτικες. Να μην πιστεύεις στην αλχημεία. Ποτέ να μην παρακολουθείς φθηνά έργα. Προσπάθησε να περιορίσεις τον εαυτό σου.
(1.19) Κάνε τις πρακτικές σου συστηματικά ώστε να μην υπάρχουν παρεμβολές. Προσπάθησε να μένεις μόνος σου και μακριά από απολαύσεις που δίνουν μόνο περαστική ευχαρίστηση. Μην αφήνεις χώρο στο νου σου για αυτά. Προσπάθησε να αποσύρεις τις αισθήσεις σου. Φέρε τις στην αρχική τους θέση και θα επιτύχεις στο δρόμο της γιόγκα.
(1.20) Τις υπερδυνάμεις (Siddhis) και την επιθυμία σου για να τις αποκτήσεις, πρέπει να καταπολεμήσεις. Όπως επίσης και τιμές, επαίνους, και επιπολαιότητα του νου.
(1.21) Να είσαι αυτάρκης. Να έχεις ευγένεια στην καρδιά σου. Να είσαι πειθαρχημένος στις συνήθειές σου. Προσπάθησε να μικρύνεις τον εγωισμό σου, ποτέ να μη σκέφτεσαι άσκημα πράγματα για τους άλλους. Διάλεξε να μένεις σε ένα καλό μέρος μακριά από φασαρία. Φτιάξε την καλύβα σου κοντά στη γη…..
(1.24) Πρώτα άκουσε για τα Γιάμας, 2 τα νιγιάμας, 3 ΄Ασανας, 4 πράνα αγιάμα, 5 πράτυα αχάρα, 6 ντάρανα, 7, ντιάνα, 8 σαμάντι που είναι το ανώτερο και τελευταίο

GHERANDHA SAMHITA
(Γκεράντα Σαμχίτα) τέλος 17ου αιώνα

Πρόκειται για ένα συστηματικό κείμενο της γιόγκα με μορφή διαλόγου ανάμεσα στον Γκεράντα, τον εκπαιδευτή και τον Τσάντα Καπάλι, το μαθητή. Διαφέρει από άλλα κείμενα της γιόγκα. Δεν αναφέρει τη λέξη χάθα. Εδώ η γιόγκα ονομάζεται «Γκατάστα γιόγκα». Σε κανένα άλλο κείμενο δεν βρίσκουμε αυτόν τον όρο. Γκατά σημαίνει σώμα, η γιόγκα που στηρίζεται στη σωματική προσέγγιση.
(1.1) Μια φορά ο Τσάντα Καπάλι πήγε στην καλύβα του Γκεράντα και αφού υποκλίθηκε με ταπεινότητα και αφοσίωση τον ρώτησε:
(1.2) Μαθητής: Ω κύριε, δάσκαλε της γιόγκα, επιθυμώ να γνωρίσω την Γκατάστα γιόγκα που οδηγεί στη γνώση της Αλήθειας.
(1.3) Δάσκαλος: Γενναία ψυχή, μπράβο που με ρώτησες. Αγαπημένο μου παιδί άκουσέ με τώρα προσεκτικά
(1.4) Δεν υπάρχει τίποτε πιο δυνατό από τη Μaya (πλάνη έμφυτη στον κόσμο των αισθήσεων). Δεν υπάρχει τίποτε πιο δυνατό από τη γιόγκα. Δεν υπάρχει καλύτερος φίλος από τη γνώση και χειρότερος εχθρός από τον εγωϊσμό.
(1.5) ΄Όπως κάποιος ξεκινάει με το αλφάβητο για να μάθει τα shastras (κείμενα), έτσι αποκτώντας τον έλεγχο της τεχνικής της γιόγκα αποκτάς τη γνώση της Αλήθειας.
(1.6) Το σώμα των ζωντανών πλασμάτων, είναι αποτέλεσμa θετικών ή αρνητικών πράξεων. Το σώμα από τη μεριά του προκαλεί δράση και έτσι ο κύκλος συνεχίζεται σαν νερόμυλος.
(1.7) ΄Όπως ο νερόμυλος ανεβοκατεβαίνει καθώς τα βόδια τον τραβούν, έτσι και ο κύκλος της ζωής και του θανάτου του καθένα μας κινείται από το κάρμα.
(1.8) Το σώμα χωρίς διακρίσεις διαλύεται – θρυμματίζεται όπως ένα άψητο πήλινο δοχείο μέσα στο νερό . Γι αυτό το σώμα πρέπει να ρυθμιστεί με τη φωτιά της γιόγκα.
(1.9) Τα επτά βοηθήματα για την ενδυνάμωση του σώματος είναι : sodhana (εξαγνισμός), Dridhata (δύναμη), sthairyam (σταθερότητα), Dhairyam (σύνεση), Laghavam (ελαφρύτητα), Pratyaksham (συνειδητοποίηση), και Nirliptam (απομόνωση)
(1.10) Τα satkarmas (καθαρμοί) εξαγνίζουν το σώμα, οι asanas το δυναμώνουν, τα mudras φέρνουν σταθερότητα, η pratyahara οδηγεί στην ηρεμία
(1.11) Το pranayama οδηγεί σε ελαφρύτητα, η dhyana οδηγεί στη συνειδητοποίηση του εαυτού και στο samadhi που οδηγεί στην απομόνωση (στο ένα) που είναι στ αλήθεια η Απελευθέρωση…


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ

Eισαγωγή
Συχνές ερωτήσεις

Πρακτική της γιόγκα 1: Θεμελιώδεις αρχές
Πρακτική της γιόγκα 2: Αυτοπαρατήρηση
Πρακτική της γιόγκα 3: Αναπνοή και κίνηση
Γιόγκα για άνδρες
Γιόγκα για μητέρες
Γιόγκα για παιδιά
Γιόγκα θεωρία-βασικές έννοιες
H ποιητική του σώματος

Mερικά θεμελιώδη κείμενα της γιόγκα

Τα έξι yoga darshanas
Τα yoga sutras του Patanjali 1
Τα yoga sutras του Patanjali 2
Τα yoga sutras του Patanjali 3
Τα yoga sutras του Patanjali 4
Τα yoga sutras του Patanjali 5 - Γιάμας
Τα yoga sutras του Patanjali 6 - Νιγιάμας
Τα yoga sutras του Patanjali 7 - Άσανα

Σεμινάριο γνωστικής εμβάθυνσης στη θεωρία της γιόγκα - με τη Λήδα Shantala

Αρχική Λήδα Shantala | Σύντομο βιογραφικό | Χοροθέατρο | Ταξίδια | Shantom | Γιόγκα | Iνδικός χορός
Χοροθεραπεία |
Ενοικίαση αιθουσών | Τα ΝΕΑ μας | Μαθήματα | Εβδομαδιαίο πρόγραμμα| Σεμινάρια
Εναλλακτικές θεραπείες | Εκδηλώσεις | Οδηγίες πρόσβασης | Sitemap | Credits | Home


Τελευταία ενημέρωση της σελίδας: 10 Aυγούστου 2006