Leda Shantala
Shantom

 


Θεωρητικά μαθήματα γιόγκα

Σ'αυτήν και τις επόμενες σελίδες θα εξετάσουμε μερικές από τις θεμελιώδεις αρχές της γιόγκα, πάνω στις οποίες βασίζεται το πλήρες σύστημα, του οποίου οι σωματικές ασκήσεις αποτελούν το ένα τμήμα.

αρχαίο σανσκριτικό κείμενο

BAΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΤΗΣ ΓΙΟΓΚΑ, ΟΡΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΟΡΟΛΟΓΙΑ

Sat vada

Sat vada : Οτι βλέπουμε, ό,τι μας περιστοιχίζει και ό,τι βιώνουμε, σύμφωνα με τη Γιόγκα, είναι αληθινό και πραγματικό. Ακόμη και τα όνειρα, η φαντασία, οι φαντασιώσεις.


Parinama- Vada  

Ολα αυτά όμως βρίσκονται σε συνεχή αλλαγη, θα μπορούσαμε να πούμε σε συνεχή ροή, Parinama- Vada. Όλα λοιπόν τα φαινόμενα, ό,τι ανήκει στον κόσμο των φαινομένων , ναι μεν είναι πραγματικά, υπόκεινται όμως συνεχή αλλαγή: είτε γιατί αυτά τα ίδια αλλάζουν, είτε γιατί η σχέση μας με αυτά αλλάζει, είτε η δική μας οπτική γωνία αλλάζει.


Avidya (αβίντυα) και sadhana (σάντανα)  

Έτσι λοιπόν αλλάζει και η “πυκνότητα" της “αβίντυα”. Με την προσπάθεια μπορούμε να βελτιώσουμε τον εαυτό μας και να εμβαθύνουμε τον τρόπο κατανόησής μας, μειώνοντας την “αβίντυα”.
Η “Σάντανα”, δηλαδη η συστηματική ενασχόληση με την Γιόγκα, προτείνεται ως μέσον για να φθάσουμε ένα σημείο το οποίο μέχρι σήμερα δεν έχουμε φθάσει.


Drashtu ή Purusha

Μέσα μας, σύμφωνα με τη Γιόγκα, υπάρχει κάτι, μία οντότητα, που ναι μεν είναι πραγματική παρ΄ολα αύτά όμως δεν υπόκειται στους νόμους της αλλαγής.
Αυτήν την πραγματικότητα την ονομάζουμε DRASHTU ή PURUSHA. Αυτός είναι το υποκείμενο, αυτός διαθέτει την ικανότητα να βλέπει σωστά. PURUSHA : «Αυτός που κοιμάται μέσα στην πόλη». Η Πόλις: Οι συνήθειές μας, το σώμα μας, οι αισθήσεις μας, τα αισθητήρια όργανα, ο νούς κλπ.
Γι΄αυτό μέσω της γιόγκα, δημιουργούμε τίς κατάλληλες συνθήκες μειώνοντας το πέπλο της avidya από το νου μας. Αυτή όμως είναι μία πολύ αργή διαδικασία, εξ αιτίας των ισχυρών σωμαρικών και νοητικών στερεοτύπων και δομών που έχουν δημιουργηθεί.


Μείωση της αβίντυα  

Πριν ξεκινήσουμε λοιπόν οποιαδήποτε προσπάθεια μείωσης της αβίντυα, θα πρέπει να έχει διαπιστωθεί απο το μαθητη ή ύπαρξη της αβίντυα. Η επιθυμια του να πάει κανείς λίγο πιο πέρα στην προσωπική ευτυχία και σωστή κατανόηση της ζωής. Σύμφωνα με τα Γιόγκα Σούτρας, η μείωση της αβίντυα και των συνεπειών της είναι το μόνο που μπορούμε να κάνουμε.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΓΙΟΓΚΑ
Ας δούμε μερικές έννοιες που επιχειρούν να εξηγήσουν τι είναι γιόγκα.

Tapas

Από τη ρίζα Tap =ζεσταίνω, καθαρίζω. Ενας τρόπος μέσα απο τον οποίο διατηρούμε τη φυσική μας κατάσταση, όπως επίσης και την εσωτερική μας καθαρότητα και διαύγεια. Αναφέρεται στην πρακτική των Άσανας και του πράνα-αγιάμα, που μεταξύ άλλων συνεισφέρουν στην απομάκρυνση των ακαθαρσιών απ’ τον οργανισμό και την αντίληψή μας για τον εαυτό μας και τη ζωή.

Swadaya

Σβα: ο εαυτός Αντυάγια : Η μελέτη. Άρα SWADYAYA είναι η μελέτη του εαυτού. Πού βρισκόμαστε, ποιοί είμαστε, ποιά είναι η σύνδεσή μας, η σχέση μας με το σύμπαν.
Η Γιόγκα είναι ένας καθρέφτης που θα μας δείξει την ποιότητα του νου μας, όπως ένας καθρέπτης καθρεφτίζει το εξωτερικό μας σώμα. Μέσω της γιόγκα εκλεπτύνουμε τα μέσα κατανόησης και εμβαθύνσης οπότε και η πρόσβαση σε βιβλία βάθους γίνεται εφικτή. Όσο ασκούμαστε, τόσο και η κατανόηση αυτων των ίδων βιβλίων εξελίσσεται, όπως και η οπτική μας γωνία σε σχέση με όλα τα πράγματα του κόσμου.

Ishvara Pranidhana

Ο τρίτος προσδιορισμός είναι ISHVARA PRANIDHANA = η ποιότητα στη δράση ή η δράση σαν προσφορά στο θείον, σε ανώτερες δυνάμεις.
Ποιότητα, αποδέσμευση της δράσεως απο την απολαβή των καρπών, μείωση της αίισθησης του εγώ, Δράση που καλλιεργεί την αποδέσμευση από την ύλη.
Καλή κατάσταση υγείας σωματική και νοητική, εσωτερική αναζήτηση και ποιότητα στη δράση, προσφορά των εργασιών μας στις ανώτερες δυνάμεις.
Αυτοι είναι οι τρείς τρόποι που προτείνονται για την μείωση της avidya.
Αυτοι οι τρείς όροι αποτελούν και τις τρεις κύριες πρακτικές της ΚΡΙΓΙΑ ΓΙΟΓΚΑ.

ΚΡΙΓΙΑ ΓΙΟΓΚΑ

Κρίγια γιόγκα, από τη ρίζα Κρ = Πράττω, είναι η γιόγκα της δράσης ή η συνειδητή δράση που δημιουργεί ένα θετικό κάρμα ή πεπρωμένο.

Γιόγκα ως δράση και ως αποτέλεσμα

Η έννοια της Γιόγκα λοιπόν εμπεριέχει δύο πλευρές: Τη Γιόγκα ως μέσον δράσης, και τη Γιόγκα ως αποτέλεσμα. Έχουμε πει ότι Γιόγκα είναι η διαδικασία μέσω της οποίας δύο πράγματα χωρισμένα, συνδέονται. Επίσης ότι γιόγκα είναι η συνειδητή προσοχή που δίνουμε στις απαιτούμενες πράξεις μας για να φθάσουμε σε ένα σημείο ή μία θέση την οποία ως τώρα δεν είχαμε φθάσει.
‘Ετσι φθάνουμε σε μια «κατάσταση Γιόγκα», που είναι το αποτέλεσμα χρησιμοποιώντας ως μέσον τη Γιόγκα της δράσης.
Γιόγκα: 1. Κατάσταση. 2. Δράση.

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΓΝΩΣΤΙΚΗΣ ΕΜΒΑΘΥΝΣΗΣ ΣΤΗ ΓΙΟΓΚΑ

με τη Λήδα Shantala

Πρόκειται για μιά σειρά θεωρητικών σεμιναρίων σε τρείς κύκλους που απευθύνονται σε σπουδαστές ή επίδοξους δασκάλους γιόγκα και γίνονται μιά φορά το χρόνο, συνήθως από το Φεβρουάριο ώς τον Ιούνιο. Περιλαμβάνουν μελέτη θεωρητικών κειμένων της γιόγκα, περιγραφή ασκήσεων με τις ενδείξεις και αντενδείξεις της καθεμιάς, αρχές ανατομίας κ.ά.
Περισσότερες λεπτομέρειες ΕΔΩ


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ

Eισαγωγή
Συχνές ερωτήσεις

Πρακτική της γιόγκα 1: Θεμελιώδεις αρχές
Πρακτική της γιόγκα 2: Αυτοπαρατήρηση
Πρακτική της γιόγκα 3: Αναπνοή και κίνηση
Γιόγκα για άνδρες
Γιόγκα για μητέρες
Γιόγκα για παιδιά
Γιόγκα θεωρία-βασικές έννοιες
H ποιητική του σώματος

Mερικά θεμελιώδη κείμενα της γιόγκα

Τα έξι yoga darshanas
Τα yoga sutras του Patanjali 1
Τα yoga sutras του Patanjali 2
Τα yoga sutras του Patanjali 3
Τα yoga sutras του Patanjali 4
Τα yoga sutras του Patanjali 5 - Γιάμας
Τα yoga sutras του Patanjali 6 - Νιγιάμας
Τα yoga sutras του Patanjali 7 - Άσανα

Σεμινάριο γνωστικής εμβάθυνσης στη θεωρία της γιόγκα - με τη Λήδα Shantala

Αρχική Λήδα Shantala | Σύντομο βιογραφικό | Χοροθέατρο | Ταξίδια | Shantom | Γιόγκα | Iνδικός χορός
Χοροθεραπεία |
Ενοικίαση αιθουσών | Τα ΝΕΑ μας | Μαθήματα | Εβδομαδιαίο πρόγραμμα| Σεμινάρια
Εναλλακτικές θεραπείες | Εκδηλώσεις | Οδηγίες πρόσβασης | Sitemap | Credits | Home


Τελευταία ενημέρωση της σελίδας: 10 Aυγούστου 2006